Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amatör futbolda koronavirüs belirsizliği sürüyor: “Profesyoneller nasıl evine ekmek götürüyorsa, amatör liglerdekiler de evine ekmek götürüyor”

Kamera: Fazıl Alp Akiş

Kurgu: Özgün Özgül

Profesyonel futbol liglerinde yeni sezon başladı, amatör liglerin durumu ise halen belirsiz. 400 bin lisanslı sporcu ve kulüp çalışanı mağdur durumda. Maaşlar ödenmiyor, antrenman yapılmıyor. Amatör liglerin başlayıp başlamaması konusunda geçen cumartesi günü (12 Eylül) bir toplantı yapıldı ancak toplantıdan bir karar çıkmadı. 

Antrenör Uğur Turan amatör futbolcuların ve antrenörlerin maaş alamamaları nedeniyle çok büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek “Bu işten evini geçindirenler de var. Profesyonel liglerden buraya belirli sözler üzerine gelenler de var. Tabii onlar da mağdur oldu. Çoğu hoca arkadaşımız evine ekmek götüremiyor” dedi. Turan, altyapı maçlarının oynatılmaması hakkında da “Şimdi bu çocuklar 17-18 yaşlarında maç yapmayacaksa ne zaman oynatılacak ? Çocukların oynamadığı sürece, bu jenerasyon kayıp olacaktır” diye konuştu.

Amatör futbolcu Seyit Osman Demir ise pandemi sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biz bu altı ayda çok kötü etkilendik. Antrenmansız kaldık. Vücut yağ oranlarımız arttı. Yani hiçbir ligin, hiçbir yerden eksik kalmaması gerekiyor. Futbolun bence profesyonel veya amatörü diye bir şeyi yok. Profesyoneller nasıl evine ekmek götürüyorsa amatörlerde evine ekmek götürüyor.”  

Ne olmuştu ? 

Dünya çapında yaşanan koronavirüs salgını Türkiye’de ilk boy gösterdiğinde, futbol ligleri devam ediyordu. Aradan iki hafta geçtikten sonra Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig ve TFF 1. Lig başta olmak üzere bütün futbol mücadelelerini önce erteledi, sonra ise amatör futbol ligleri, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’i oynatmama kararı aldı. Süper Lig ve TFF 1. Lig’de sezon seyircisiz oynanan maçlarla tamamlandı. Aradan tam altı ay geçti ve iptal edilen amatör liglerin yeniden başlayıp başlamayacağına dair henüz bir karar çıkmadı. Yalnız amatör liglerin değil, altyapı liglerinin akıbeti de belirsiz. 400 bin civarında lisanslı amatör futbolcu, geleceklerinden endişeli. Altı aydır futbol oynamadıklarını, maaş alamadıklarını ve geçim sıkıntısı içinde olduklarını, artık futbol oynamak istediklerini söylüyen amatör futbolcular, profesyonel futbolcular ile birlikte #AmatöreSahipÇık kampanyasını başlattı. İngiltere’nin, Leicester City takımında forma giyen Çağlar Söyüncü başta olmak üzere birçok profesyonel futbolcu kampanyaya destek verdi.

Öte yandan, amatör futbolcular, 14 Eylül günü TFF İstanbul İl Başkanlığı Orhan Saka Amatörler Evi’ne giderek belirsizliği protesto etti. Kramponlarını ve formalarını binnın önüne bırakan futbolcular bir de açıklama yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.