Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den Venezüela Devlet Başkanı Maduro ve bakanlarına suçlama: “İnsanlık suçu işlediler”

Birleşmiş Milletler (BM) Araştırma Komisyonu, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve bakanlarını 2014 yılından beri “insan haklarını ihlal etmek ve insanlık suçu işlemekle” suçladı. Maduro yönetimi ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Nicolas Maduro, 2013’ten beri Venezüela’yı yönetiyor

Marta Valinas öncülüğündeki BM Araştırma Komisyonu, Venezüela’daki resmi makam ve güvenlik güçlerinin 2014 yılından beri insan haklarını ciddi bir şekilde ihlal ettiklerini söyledi. Yasadışı infaz ve sistematik işkenceye de değinen komisyon, münferit olaylardan bahsetmenin mümkün olmadığını, işlenen suçların üst düzey yöneticilerin bilgisi veya desteği dahilinde işlendiğini aktardı. Ülkede yaklaşık 5 bin kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü 2 bin 500’e yakın vakayı inceleyen komisyon, Venezüela Devlet Başkanı Maduro’nun ve Maduro döneminde görev yapan içişleri ve savunma bakanlarının bu suçların işlenmesine yardımcı olduklarını gösteren ciddi kanıtlar olduğunu açıkladı.

Üç kişiden oluşan araştırma ekibinin Venezüela’ya girmesi daha önce engellenmişti. Ekibin 400 sayfalık raporu mağdur, şahit, eski memur ve vekillerle yapılan söyleşiler ve mahkeme kayıtlarıyla oluşturuldu.

Venezüela hükümeti ise suçlamaları reddetti. Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Twitter’dan yaptığı açıklamada BM raporunun yalanlarla dolu olduğunu, “hayalet bir topluluk tarafından” hazırlandığını ve Venezüela’ya karşı olan hükümetler tarafından yönlendirildiğini belirtti.

Raporda, adı geçen suçluların bağımsız, tarafsız ve şeffaf bir mahkeme tarafından hukuki yollarla cezalandırılması ve mağdurların kayıplarının telafi edilmesi talep edildi. 

Ocak 2019’da kendisini ülkenin geçici başbakanı ilan eden ve başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve İngiltere olmak üzere 70’e yakın ülke tarafından desteklenen Juan Guaido, BM’nin raporu üzerine “Ordu bir suçluyu destekliyor. Ordu hangi tarafta yer almak istediğine karar vermeli” diyerek Venezüela ordusunu hükümet karşıtlarına katılmaya davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.