Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk’a 12,5 yıl hapis cezası verildi

“Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk, IŞİD-El Kaide örgüt yöneticiliği suçlamasıyla yargılandığı Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutukluluğunun devamına karar verildi.

Bayancuk bugün, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetmek” iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında hâkim karşısına çıktı. Üç yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Bayancuk’un, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasında tutukluluğunun devamına ve 12,5 yıl hapis cezası almasına karar verildi. 

Bayancuk hakkında üç farklı mahkemede yargılama devam ediyor. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama ise üç yılı aşkındır sürüyor.

İstinaf Mahkemesi, daha önce Sakarya ve Bakırköy’de ayrı yürütülen davaların birleştirilmesi yönünde bir karar almıştı. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı, Bayancuk hakkında 2008 yılındaki ilk davanın açıldığı mahkemeye göndermişti. Ancak Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetmiş ve birleştirme konusundaki uyuşmazlık Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay da birleştirmede hukuki bir yarar görmeyerek birleştirmeyi reddetmişti. 

9 Nisan 2020 tarihinde Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Bayancuk’un tahliyesine karar vermiş ancak Bayancuk, cezaevinden tahliye edilmeden tekrar tutuklanmıştı. 2011 yılında açılan ve Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise temmuz ayında karar çıkmış ve Bayancuk El Kaide/IŞİD terör örgütü yöneticiliği suçlamasından dolayı hapis cezası almıştı.

Halis Bayancuk’un başını çektiği Tevhid dergisi çalışanları, Medyascope’a konuşmuş, kendilerinin IŞİD ile hiçbir bağlarının olmadığını, Bayancuk’un iki farklı örgüt (El Kaide-IŞİD) yöneticiliğinden yargılandığını ve davada gördükleri hukuksuzlukları anlatmışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.