Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İpek Cem Taha yazdı: Suna Kıraç ve ömründen uzun idealleri

Columbia Global Centers Direktörü İpek Cem Taha, YetkinReport‘ta, 15 Eylül’de hayatını kaybeden ve Türkiye’nin en önemli iş insanlarından biri olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Suna Kıraç‘ın hayatını ve kariyerini anlattı.

Taha, “Türkiye’nin yetiştirdiği müstesna bir iş insanı olmanın yanı sıra, sivil topluma can veren vizyoner bir eğitim ve kültür gönüllüsüydü” diyerek anlattığı Suna Kıraç’ın Türkiye için önemli bir değer olduğunun altını çizdi:

Koç Lisesi, Koç Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Pera Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü gibi değerleri ülkemize kazandırmakta öncü rol oynadı. 2003 yılında çalışmalarına başlayan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL), ilk etapta Boğaziçi Üniversitesi’nde faaliyetlerine başlamıştı. Bu çalışmalar günümüzde Koç Üniversitesi Hastanesi’nde devam etmektedir. NDAL dünyanın en büyük genom projesi olan MinE’ye dünyanın dört bir yanında davet edilen 15 laboratuvardan biriydi. Bu laboratuvar, Türkiye’de henüz emekleme çağında olan nörobilim alanının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştu.

Taha ayrıca, Kıraç’ın vakıf faaliyetlerini sürekli ve kurumsal bir şekilde sürdürdüğünü, böylece bireyleri olduğu kadar toplumu da desteklediğini yazdı:

“Kalıcı ve etki yaratan sivil toplum kuruluşları, toplumsal gelişim ve dönüşümü sağlayan en önemli araçlardandır. Örneğin kuruluşundan bu yana 3 milyon çocuğa ulaşan TEGV, doğru yapıların ve çoğalan paydaşların çarpan etkisine çok güzel bir örnektir. Keza Pera Müzesi’nin ülkemizi uluslararası sanat haritasına taşıyan çalışmaları, Koç Üniversitesi’nin başarıları, bunların hepsinde Suna Kıraç’ın azim, inanç ve emeği var.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.