Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yeni Zelanda Başbakanı Ardern sosyal mesafeye uymadığı için özür diledi, İngiltere’de altı ay sürmesi gündemde olan yeni koronavirüs önlemleri getirildi

İngiltere’de altı ay sürebileceği konuşulan yeni koronavirüs önlemleri uygulanmaya başlıyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern sosyal mesafeye uymadığı için özür diledi. Trump ülkedeki yüksek ölüm oranları ile ilgili soruyu cevapsız bıraktı. Suudi Arabistan koronavirüs salgını devam ederken umreye izin verme kararı aldı. Dünyadan koronavirüs ile ilgili son haberleri Medyascope‘tan Pınar Lombaard sizin için derledi.

İngiltere’de yeni salgın önlemleri

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, salı günü (22 Eylül) koronavirüs salgınına dair yaptığı açıklamada, İngiltere’nin son derece tehlikeli bir dönüm noktasında olduğunu ve derhal harekete geçilmesi gerektiğini belirterek ülkede yeni kısıtlamaların uygulanacağını duyurdu.

Alınacak yeni önlemler kapsamında, düğün ve nikâhlara katılım 15 kişi ile sınırlanacak, kapalı alanlarda takım sporları yasaklanacak, evden çalışma uygulamasına geri dönüş yapılacak ve barlar ile restoranlara akşam saat 22.00’da kapanma kuralı getirilecek. Bütün mekanların daha önce ülke çapında alınan ve altı kişiden kalabalık grupların bir arada bulunmasını yasaklayan “altı kuralına” (six rule) ve sosyal mesafeye uymaları zorunlu olacak.

Başbakan Johnson, yeni getirilen kısıtlamaların altı ay süreyle uygulanabileceğini belirterek “Bir rehavete kapılmamız felaketimiz olabilir. Şimdi birlikte hareket etmezsek yalnızca başkalarını değil, kendi geleceğimizi de riske atmış oluruz ve böylece daha sert kısıtlamalar getirmek kaçınılmaz olur” diye konuştu.

Sosyal mesafe kuralını çiğneyen Yeni Zelanda Başbakanı Ardern özür diledi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, seçim kampanyası için bulunduğu Palmerston North bölgesinde bir grup hayranıyla birlikte fotoğraf çektirirken sosyal mesafe kuralını çiğnediği için eleştirilerin hedefi oldu.

Ardern, pazartesi günü (21 Eylül) gazetecilere yaptığı açıklamada, koronavirüs önlemleri kapsamında ülkede uygulanan sosyal mesafe kuralına uymamakla hata yaptığını kabul ederek bütün vatandaşlardan özür diledi. Ardern, seçim kampanyası boyunca sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma ve ellerin devamlı sterilize edilmesi gibi önlemlere uyduğunu belirterek “Sözkonusu fotoğrafta bir hata yaptım, sosyal mesafeyi korumalı, insanlardan birbirlerinden uzak durmalarını istemeliydim” dedi.

Öte yandan muhalefet partilerinden ACT’nin lideri David Seymour, Başbakan Ardern’ın tavrının riyakârca olduğunu öne sürerek “Yeni Zelandalılar, Jacinda Ardern’in bizden uymamızı istediği kuralları açıkça çiğnedikten sonra onun bizden biri olup olmadığını sorgulayacaklardır” diye konuştu.

Trump, ülkedeki yüksek ölüm oranları ile ilgili soruyu cevapsız bıraktı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ülkede koronavirüs salgınında 200 bin kişinin ölümünü “utanç verici” olarak nitelendirirken bir muhabirin yüksek ölüm oranlarına dair yönelttiği soruyu yanıtsız bıraktı.

Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında bir muhabirin koronavirüs hakkındaki sorusuna “Şey, bu utanç verici. Bence doğru şeyler yapmasaydık iki buçuk milyon kişi ölürdü. Seçeneklerimize bir bakın, iki buçuk milyon veya daha fazla kişinin ölümü. Birleşmiş Milletler’deki konuşmamı duydunuz. Çin bu salgın sınırlarındayken durdurmalıydı. Bunun tüm dünyaya yayılmasına asla izin vermemeliydiler. Bu korkunç bir şey” yanıtını verdi

Başkan Trump, daha sonra başka bir muhabirin “ABD’de 200 bini geçen koronavirüs ölümlerine dair neden hiçbir şey söylemediniz?” sorusunu ise “Devam edelim. Başka sorusu olan var mı?” diyerek geçiştirdi.

ABD halen dünyanın en çok ölümlü koronavirüs vakasına sahip ülkesi konumunda. Ülkedeki ölümlü koronavirüs vaka sayısı, dünyada koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısının beşte biri.

Suudi Arabistan, salgın devam ederken umreye kademeli olarak izin verecek

Suudi Arabistan, koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık altı aydır düzenlenmeyen umre ziyaretlerini 4 Ekim’den itibaren kademeli olarak yeniden başlatacağını duyurdu.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ilk aşama olarak 4 Ekim tarihinden itibaren ülke içinde ikamet eden altı bin vatandaşın umreye gitmesine izin verileceği ve 1 Kasım’dan itibaren ziyaretçi sayısının günde 20 bin kişiye çıkarılarak ülke dışından gelen ziyaretçilere de izin verileceği belirtildi.

Her yıl milyonlarca Müslüman, dini bir ziyaret olan umre için dünyanın dört bir yanından Suudi Arabistan’ın Mekke şehrine geliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hac ziyareti sadece Suudi Arabistan’da yaşayanlarla sınırlı tutulmuş, yurtdışından hacı adayı kabul edilmemişti. Koronavirüsün İslam’ın en kutsal bölgelerine yayılabileceği korkusuyla umre ziyaretleri salgının başladığı mart ayında askıya alınmış ve yıllık hacı kapasitesi de düşürülmüştü.

Şu ana kadar 330 binden fazla koronavirüs vakası ve 4 bin 500’den fazla ölümlü vaka açıklayan Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri içinde en fazla vaka sayısına sahip ülke konumunda. 

Derleyen: Pınar Lombaard

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.