Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyah ABD vatandaşı Breonna Taylor’ın evinde öldürüldüğü operasyonda yer alan polis memurları suçlu bulunmadı, kararın ardından düzenlenen protestolar sırasında iki polis memuru silahla vurulurken bir kişi gözaltına alındı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), siyah sağlık çalışanı Breonna Taylor’ın (26), 13 Mart günü evine düzenlenen bir baskında öldürülmesiyle ilgili davada büyük jüri, operasyona dahil olan polis memurlarından hiçbirini suçlu bulmadı. Karar, başta Taylor’ın öldürüldüğü Louisville kenti olmak üzere ülke genelinde protesto gösterilerine yol açtı. Dün gece (23 Eylül) Louisville’de devam eden gösteriler sırasında iki polis memuru silahla vuruldu. Polislerin vurulmasına ilişkin bir şüpheli yakalanıp gözaltına alınırken vurulan polis memurlarının durumlarının iyiye gittiği belirtildi.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Siyah sağlık çalışanı Breonna Taylor (26), 13 Mart günü ABD’nin Louisville kentindeki evinde uyuşturucu şüphesiyle yapılan bir polis baskını sırasında öldürüldü. Taylor’ın ölümüyle ilgili devam eden davada dün (23 Eylül) kararını açıklayan büyük jüri, silahını ilk ateşleyenin Taylor’ın erkek arkadaşı olduğu gerekçesiyle baskını yapan polis memurlarının genç kadının ölümünden “sorumlu tutulamayacağına” karar verdi.

Karar sonucu polis memurlarından hiçbiri Taylor’ın ölümünden sorumlu tutulmadı. Buna karşın olay gecesi genç kadının evine baskın düzenleyen polis memurlarından biri olan Brett Hankinson, Taylor’ın komşularının hayatlarını tehlikeye attığı gerekçesiyle “kasten saldırı” suçundan yargılanacak. Yürütülen incelemede elde edilen bulgulara göre, olay gecesi Hankinson’ın ateşlediği mermilerden bazıları Taylor’ın yan dairesine isabet ederek üç kişinin hayatını tehlikeye attı. 

Büyük jürinin kararının ardından başta Louisville olmak üzere New York, Portland, Şikago ve Seattle gibi pek çok kentte siyahlara yönelik polis şiddetine karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Ülke genelindeki gösterilerde toplam 46 kişi gözaltına alınırken Louisville’deki gösteriler sırasında iki polis memuru silahla vurularak yaralandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Louisville Belediye Başkanı Greg Fischer ve Louisville Emniyet Müdürü Robert J. Schroeder, memurların sağlık durumunun iyiye gittiğini, olayla ilgili bir şüphelinin ise yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı

Schroeder, iki polis memurunu yaraladığı öne sürülen kişinin, 26 yaşındaki Larynzo Johnson olduğunu aktardı. Johnson, her biri görev başındaki polis memurlarına yönelik olmak üzere iki kez birinci dereceden saldırı ve 14 kez kasten saldırı ile suçlanıyor. 

Çarşamba akşamı yaşanan olaylar üzerine Taylor’ın öldürüldüğü Louisville kentinde saat 21.00 ile 06.30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

“Komşularının zarar gören duvarı için sağlanan adalet Breonna’nın hayatı için sağlanamadı”

Black Lives Matter hareketini destekleyen ve polis teşkilatında reform çağrısında bulunan birçok ABD’li sporcu da Breonna Taylor’un ölümüne ilişkin soruşturmada polis memurlarının suçsuz bulunmasına tepki gösterdi. Oyuncuların Taylor cinayetinde çıkan karar hakkındaki mesajları, Amerikan Basketbol Ligi’ne (NBA) damga vurdu

Los Angeles Lakers takımının oyuncusu Danny Green, gazetecilere verdiği demeçte “Atılan adımlar yeterli değil” diye konuştu. Los Angeles Lakers’ın yıldızı LeBron James ise kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kahroldum, incindim, çok üzüldüm! Breonna için adalet istiyoruz ama komşularının zarar gören duvarı için sağlanan adalet onun güzel hayatı için sağlanamadı. Karara şaşırdım mı? Hayır. Ama incindim. Breonna’nın annesine ve arkadaşlarına sevgilerimi gönderiyorum. Üzgünüm!” dedi.

Taylor’ın ölümüyle ilgili davada kararı veren büyük jüri, soruşturma aşamasında kurulan ve gizli oylamayla çalışan bir yapıya sahip. Büyük jürinin temel amacı, iddianame olmadan yalnızca savcının görüşüyle tutuklama yapılmasını engelleyerek sanık veya sanıkların hukuki haklarını korumak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.