Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK sektörel güven endekslerini açıkladı: Hizmet, perakende ticaret ve inşaat kötümser

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sektörel güven endekslerinin Eylül 2020 verilerini açıkladı. Buna göre, güven endeksi hizmet sektöründe yükselirken, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre, hizmet sektöründe yüzde 6,4 artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,5 ve inşaat sektöründe yüzde 2 azaldı.

Hizmet sektörü güven endeksi 74,9 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ağustos ayında 70,5 iken, eylül ayında yüzde 6,4 oranında artarak 74,9 değerini aldı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 12,8 artarak 71,3 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 12,6 artarak 69,8 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 2,8 azalarak 83,7 oldu.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi 93,5 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi eylül ayında yüzde 1,5 oranında azalarak 93,5 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi  yüzde 5,5 artarak 84,1 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 0,3 azalarak 107,7 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise yüzde 8,6 azalarak 88,5 oldu.

İnşaat sektörü güven endeksi 83,3 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85 iken, eylül ayında yüzde 2 oranında azalarak 83,3 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi  yüzde 0,1 azalarak 69,9 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 3,3 azalarak 96,6 değerini aldı.

İnşaat sektöründe eylül ayında girişimlerin yüzde 37’si faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 63’ü ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden “finansman sorunları” ağustos ayında yüzde 40,1 iken eylül ayında yüzde 39,3, “talep yetersizliği” ağustos ayında yüzde 31,5 iken eylül ayında yüzde 32,8 ve “diğer faktörler” ağustos ayında yüzde 20,3 iken eylül ayında yüzde 17,0 oldu.

TÜİK’in açıklamasına göre sektörel güven endekslerinin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor. Buna göre, TÜİK’in güven endeksi verilerini yayınladığı hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü “kötümser” tarafta duruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.