Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerliler istedi, Google kutsal Aborjin bölgesi Uluru’ya ait görüntüleri sanal tur sisteminden kaldırdı

Google yönetimi, Avustralya’daki Aborjinler tarafından “kutsal bölge” olarak nitelendirilen Uluru’ya ait görüntüleri, bölgedeki yerlilerin talebi üzerine kullanıcılara sanal tur yapma imkanı sağlayan Google Street Views uygulamasından kaldırdı. Uluru bölgesi geçen yıl, yine bölge halkının talebi üzerine turistlere kapatılmıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Google yönetimi tarafından bugün (25 Eylül) yapılan açıklamada, Avustralya’nın kuzeyinde bulunan ve Ayers Kayalıkları olarak da bilinen Uluru bölgesine ait görüntülerin, bölgede yaşayan Anangu Aborjinleri’nin bölgenin kendileri için “kutsal bölge” olduğu ve bu nedenle bölgeye ait görüntülerin internette yer almaması gerektiği yönündeki talepleri üzerine, kullanıcılara istedikleri bölgelerde sanal tur yapma imkanı sağlayan Google Street Views uygulamasından kaldırıldığı duyuruldu.

Bir Google sözcüsü, şirketin aldığı karar hakkında “Uluru’nun Anangu halkı için son derece kutsal olduğunu anlıyoruz. Anangu halkı endişelerini dile getirir getirmez görüntüleri kaldırdık” diye konuşurken yapılan açıklamada, sistemdeki görüntülerin Uluru’nun geçen yıl ziyaretçilere kapatılmasından önce ziyaretçiler tarafından çekilen ve Google’ın harita sistemine (Google Maps) yüklenen görüntüler olduğu bilgisi paylaşıldı.

On binlerce yıl öncesine dayanan yapısıyla Anangu Aborjinleri için büyük bir manevi ve kültürel öneme sahip olan Uluru bölgesi, 2019 yılının Ekim ayında yine bölgede yaşayan toplulukların talebi üzerine turistlere kapatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.