Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İtalya’da günlük vaka sayısı iki bini aştı, Moskova’da önlemler artırılırken Madrid’in tamamen karantinaya alınması gündemde

İtalya’da günlük koronavirüs vaka sayısı nisan ayından beri ilk defa iki bini aştı. Rusya’nın başkenti Moskova’da vaka sayılarının artması üzerine, Vali Sergey Sobyanin, işyerlerinin çalışma kapasitelerinin düşürülmesi kararı aldı, okullar iki hafta süreyle tatil edildi. Avustralya kapılarını Yeni Zelanda’ya açtı ancak Yeni Zelanda’dan aynı karar henüz gelmedi. İngiltere’de yapılan bir araştırma ise aşının tek başına koronavirüsü yenemeyeceğini gösterdi. Koronavirüsle ilgili son gelişmeleri Cemre Su Arvas derledi.

İtalya’da nisan ayından beri ilk defa önceki gün (1 Ekim) günlük koronavirüs vaka sayısı iki bini aştı. 2 bin 548 kişinin koronavirüse yakalandığının açıklanmasından önce İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ocak ayı sonundan beri ülkede devam eden olağanüstü hal uygulamasını uzatmayı planladıklarını söylemişti.

İtalya’da şimdiye kadar koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini aştı. 

Moskova’da önlemler artırılıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da, koronavirüse yakalananların sayısı hızla artmaya başlayınca, Vali Sergey Sobyanin yeni önlemler alınmasına karar verdi. Buna göre, işyerlerindeki personelin yüzde 30’u ve kronik hastalığı olan 65 yaş üzeri personel evden çalışacak. 

Moskova’da, perşembe günü koronavirüse yakalananların sayısı 2 bin 424 olarak açıklandı. Vali Sobyanin’in açıklamasına göre vakaların yüzde 15’ini çocuklar oluşturuyor. Koronavirüse yakalan çocukların oranının yüzde 10’dan 15’e çıkmasının üzerine Sobyanin, gelecek haftadan itibaren okulları iki hafta boyunca tatil etme kararı aldı. 

Madrid’de karantina kararı mahkemeye taşındı

İspanya’nın başkenti Madrid’i tamamen karantinaya alma kararı mahkemelik oldu. Ülkede karantina kararı çarşamba günü yapılan toplantının ardından 17 bölgede onaylandı ancak Madrid Valisi Isabel Díaz Ayuso kararı reddetti. 

Şimdiye kadar şehirde koronavirüsten en fazla etkilenen işçi sınıfı ağırlıklı bölgelerde karantina uygulanıyordu. Kısmi karantina uygulaması şehirde protestolara sebep olmuş, Ayuso karantina uygulaması sebebiyle eleştirilmişti. 

Avustralya, kapılarını Yeni Zelanda’ya açıyor

Avustralya, iki eyaletinin kapılarını Yeni Zelandalılar’a açıyor ancak Yeni Zelanda’dan aynı teklif henüz gelmedi. Yeni Zelandalılar, izinler karşılıklı olmadığı takdirde “rahat etmeyeceklerini” belirtti.  

Seyahat edecek kişilerin, son 14 gün içinde, üç gün üst üste ortalama üç vakanın görüldüğü bir bölgede bulunmamış olması gerekiyor. Buna göre, seyahat edenler, 14 gün boyunca otellerde karantina altında tutulacak. 

İki ülkenin sınırları, mart ayının ortasından beri kapalıydı. 

Aşının bulunması koronavirüsü bitirmek için yeterli olmayabilir

Royal Society tarafından hazırlanan rapora göre, aşı üretiminde, aşının depolanmasından işlevselliğine kadar birçok zorluk var. Birleşik Krallık’ın planladığı gibi mart ayında aşı üretilse bile, sürecin hızlandırılması sebebiyle aşının ne kadar işe yarayacağı ve mevzuata uygun bir şekilde piyasa sürülüp sürülmeyeceği kesin değil. 

Raporu hazırlayanlardan Charles Bangham, aşı etkili olsa bile tamamen normale dönmenin hemen mümkün olmayacağını söyledi.

Imperial College London Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Nilay Şah, “Aşılama baharda başlasa bile, ilk zamanlarda öncelikli gruplara yapılacak ve bu aşamayı atlatıp toplumun tamamına geçilmesi bir yılı bulabilir” dedi.

Piyasaya sürülecek aşıyla ilgili güvensizlik olması ihtimaliyle ilgili ise Zania Stamataki, bireylerin güveninin kazanılması ve aşıya dair dolaşan hurafelerle ilgili dikkatli olunması gerektiğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.