Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paris Operası, ırkçılığı çağrıştırdığı gerekçesiyle “blackface” makyajını yasaklamayı planlıyor

Fransa’daki Paris Operası, çok sayıda çalışanının “ırkçılığı çağrıştırdığını” belirtmesi üzerine bale ve opera gösterilerinde kullanılan “blackface” makyajını yasaklamayı planlıyor. “Siyah surat” veya “kara surat” olarak da bilinen “blackface”, genellikle siyah olmayan sanatçılar tarafından siyah bir insanın karikatürünü temsil etmek için kullanılan bir teatral makyaj şekli olarak 19. yüzyıldan beri çeşitli sanat faaliyetlerinde kullanılıyor.

Paris Operası, 19. yüzyıldan beri çeşitli tiyatro ve bale türlerinde kullanılan blackface makyajını ırkçı çağrışımlar yaptığı gerekçesiyle yasaklamayı planlanıyor.

Operanın yeni direktörü Alexander Neef, göreve geldikten sonra “blackface” makyajı ve balerinlerin tamamen beyaz giyindiği “beyaz bale” oyunu gibi ırksal çağrışım yapan birçok farklı opera ve bale oyununun bağımsız uzmanlar tarafından inceleneceğini açıkladı

Fransız haber ajansı France24’ün haberine göre, Paris Operası’nda çalışan yaklaşık 400 görevli, opera yönetimine bir dilekçe vererek ırksal ve etnik çağrışım yapan bütün bale ve opera türlerinin yasaklanmasını istedi.

Genellikle siyah olmayan sanatçılar tarafından siyah bir insanın karikatürünü temsil etmek için kullanılan teatral makyaj şekli “blackface”, 19. yüzyıldan beri çeşitli sanat faaliyetlerinde kullanılıyor.

Neef, AFP’ye verdiği demeçte opera personelinin konuşma cesaretini ve düşünceli eleştirilerini desteklediğini belirterek “Onlar bana ulaşmadan önce bu konuda bir şeyler yapmayı düşünmeye başlamıştık. Personelin talepleri içeride yaratmak istediğimiz kültürle son derece uyumlu bir talep. Kültürel organizasyonlar olarak, toplumdaki bu değişimin bir parçası olmamız, ona cevap vermemiz ve hatta onu tahmin etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Bir dönem Paris Operası’nda görev yapan ve aynı zamanda Black Swan (Siyah Kuğu) filminin koreografı olan Benjamin Millepied de tıpkı Neef gibi, operada görev yaptığı sırada benzer tartışmaları gündeme getirmişti.

Millepied, operanın bale kumpanyasından sorumluyken “La danse des negrillons” (Küçük Zencilerin Dansı) adlı oyunun ismini “Çocukların Dansı” olarak değiştirmiş ve oyunculara uygulanan “blackface” makyajını yasaklamıştı. 

2010 yapımı Siyah Kuğu filminin koreografı Benjamin Millepied, başroldeki Natalie Portman ile birlikte.

Bu kararından sonra opera yönetiminin kendisine karşı çıkarak “Bu tip bir balede renkli bir insan olamaz çünkü izleyicilerin dikkati dağılır” dediğini belirten Millepied, göreve geldikten kısa bir süre sonra istifa etmiş ve “Sektördeki bu ırkçı fikirlerden kurtulmalıyız” diye konuşmuştu.

Paris Operası çalışanları tarafından imzalanan dilekçede, Millepied tarafından operadaki kullanımı yasaklanan ve siyah insanlar için küçük düşürücü bir kelime olarak kullanılan “negro” kelimesinin operanın bazı gösterilerinde hâlâ kullanıldığı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.