Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban Afganistan’da yeniden güçleniyor: “İnsanlar, Taliban’ın en karanlık zamanına kıyasla mutlu”

Taliban, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’ı işgal ettiği tarihten bu yana en güçlü dönemini yaşıyor. 

17 Ekim 2001 tarihinde ABD, 11 Eylül saldırılarına karşılık Afganistan’ı işgal etti ve El Kaide’ye koruma sağlayan Taliban mevzilerini hava saldırılarıyla vurmaya başladı. Taliban, 19 yıl sonra geçen şubat ayında Vaşington yönetimiyle Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir anlaşma imzaladı ve Kabil hükümeti ile görüşmeler yaparak yeniden gündeme geldi. 

Taliban’ın yeniden yükselişine yönelik halkın tepkileri birbirinden farklı. Peştun kökenli Taliban, çoğunluğu Peştun olmayan Afgan halkının güvenini kazanmış değil. Ancak Taliban kontrolünde olan bölgelerde Taliban’a destek yoğun olsa da ABD tarafından desteklenen Kabil hükümeti ve Afgan ordusuna güvenilmiyor. Halk, hükümet yetkililerinin yolsuzluklarından ve aile içi anlaşmazlıklardan şikayetçi. Bu anlaşmazlıklar zaman zaman Taliban’ın yönettiği mahkemelerin de gündemine geliyor. 

Hükümet, Taliban’ın kontrol ettiği bölgelere yardım göndermiyor ve halkın sorunlarıyla ilgilenmiyor. Emran Feroz isimli Afgan gazeteci, Mart 2020’de Qantara isimli haber sitesi için hazırladığı haberinde, Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na sadece 15 kilometre uzaklıkta olan Mussahi ilçesinde halkın gündelik sorunlarının çözülmediğini anlattı. Feroz’a konuşan ve Kabil’de yaşayan Muhammed Şahin, Mussahi’deki ailesini sıklıkla ziyaret ettiğini dile getirdi. Şahin, “Burası Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na sadece 15 kilometre uzaklıkta. Buna rağmen buradaki güvenlik durumu ve ekonomi çok kötü. Bu durum hükümetin umurunda değil” derken Mussahi’de çiftçilik yapan Muhammed Azif, sorunlarıyla kimsenin ilgilenmediğini söyledi: “Başka bir yardım almıyoruz. Oysa burada çok fazla sorunlarımız var. Özellikle tarım ile alakalı. Ama gördüğünüz gibi su sorunumuzu pompayla kendimiz çözmek zorunda kalıyoruz.”

Taliban’ın neredeyse ülkenin yarısını kontrol ettiğini söyleyen Feroz, haberinde, “Afganistan’ın birçok kırsal alanı ya tamamen Taliban tarafından kontrol edildiğini ya da Taliban’ın etkisi altında olduğunu” dile getirdi.

Öte yandan Taliban’ın güçlenmesinden endişe duyan halk, ABD ile Taliban’ın anlaşmasını, ülkeyi Taliban’a teslim etmek olarak görüyor. 38 yaşındaki Jawed Rahmani, Kabil’de bir güvenlik çalışanı. Rahmani, “İnsanlar şu an elimizde olan şeylerle, Taliban’ın en karanlık zamanına kıyasla mutlu” dedi.  

Stratejik Çalışmalar için Afganistan Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışan Farzad Farnood, Taliban’ın güçlenmesine yönelik “Son 18 yılda kaydettiğimiz tüm gelişmeler, Taliban devrinde mevcut değil” diye konuştu.

Afgan hükümeti ve Taliban halen, Katar’ın başkenti Doha’da, görüşmelerin sürdürülebilirliği için birtakım konularda ortak bir dil bulmaya çalışıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.