Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump koronavirüse yakalanmasını “Tanrı’nın bir lütfu” olarak yorumladı ve kendi tedavi sürecinde kullanılan karışımı “mucizevi bir ilaç” olarak tanıttı

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, çarşamba akşamı (7 Ekim) Twitter hesabı üzerinden paylaştığı videoda koronavirüse yakalanmış olmasının “Tanrı’nın bir lütfu” olduğunu iddia etti. İlaç şirketi Regeneron tarafından hazırlanan ve koronavirüs tedavisi sırasında kendisine uygulanan antikor karışımını ise “mucizevi bir ilaç” olarak tanıttı. 

Koronavirüs test sonucu 2 Ekim Cuma günü pozitif çıkan ABD Başkanı Donald Trump, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınmıştı. 5 Ekim Pazartesi günü Beyaz Saray’a dönen Trump, çarşamba günü (7 Ekim) Twitter hesabı üzerinden Oval Ofis’in bulunduğu binanın önünde çektiği bir video paylaştı. Videoda koronavirüse yakalanmasını “Tanrı’nın bir lütfu” olarak tanımlayan Trump, henüz etkisi kanıtlanmamış, Regeneron firması tarafından hazırlanan bir antikor karışımını “mucizevi bir ilaç” olarak tanıttı. İlacın ABD genelindeki hastanelerde ihtiyacı olan koronavirüs hastalarına ulaştırılması ve ücretsiz olarak uygulanması için gerekli adımları atacağını da söyledi.

İlacın etkisi henüz kanıtlanmadı

Trump, ilacın kullanımını yaygınlaştırmak adına atacağı adımlarla ilgili detay vermedi. Ancak Regeneron firmasından çarşamba günü acil durum onayı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne başvurduklarını duyuran açıklama geldi. Şirket, koronavirüse karşı etkili aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmek ve başarıya ulaşıldığı takdirde tedavinin ihtiyacı olan Amerikan vatandaşlarına ulaşmasını sağlamak için ABD federal hükümetinden 500 milyon dolarlık teşvik aldı. 

Twitter üzerinden paylaştığı videoda, Trump’ın yüzüne makyaj yapıldığı ve yer yer nefes almakta zorlandığı görülebiliyor. Regeneron tarafından geliştirilen ilacın kendisine iyi geldiğini söyleyen Trump videoda, bu ilacın koronavirüs tedavisi gören herkese iyi geleceğini vurguladı. “Ben buna ‘tedavi’ diyorum” diye konuşan Trump, onay aldıktan sonra ABD’deki herkesin bu ilaca erişebilmesi gerektiğini ve mutlaka en kısa sürede hastanelerde kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.