Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin, genetiği değiştirilmiş buğdayın yetiştirilmesi ve tüketilmesini yasal kabul eden ilk ülke oldu

Arjantin, genetiğiyle oynanmış buğdayın yetiştirilmesini ve tüketilmesini onaylayan ilk ülke oldu.

Arjantin Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bakanlığın bilim kurulu, buğday ihracatında dünyada dördüncü sırada olan ülkenin, genetiğiyle oynanmış, kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerini onayladığını duyurdu.  Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurulu, “Dünyada ilk kez, genetiğiyle oynanan kuraklığa dayanıklı buğday, Arjantin’de onaylandı” dedi.

Uzmanlar, genetiğiyle oynanmış gıdaların sağlık konusundaki endişeler sebebiyle pazarlama sürecinde sıkıntı doğurabileceğini belirtiyor. İnsanların sağlık ve çevre konusundaki endişeleri sebebiyle, yeni buğday tohumunun yeterli talebe ulaşamama ihtimali sözkonusu. 

Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurulu, genetiğiyle oynanmış buğdayın pazarı oluşturulmadan önce, ülkenin tarihindeki en büyük ihracat pazarı olan Brezilya tarafından onaylanması gerektiğini söyledi. 2019 yılında Arjantin, buğday ihracatının yüzde 45’ini Brezilya’ya yapmıştı. 

Kuraklığa dayanıklı buğday, Arjantinli biyoteknoloji firması Bioceres tarafından geliştirildi. Bioceres CEO’su Federico Trucco, “Kuraklığa dayanıklı buğdayın Arjantin’de kabul edilmesi, çevresel faydaları ve getireceği kazancı göz önünde bulundurulduğunda, buğday pazarı için bir dönüm noktası” diye konuştu.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.