Haber: Sema Kızılarslan & Alp Akiş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2010’dan beri İstanbul’da karayollarının kenarında duran “dikey bahçe”lerden bazılarının yenilenmesi yerine kaldırılmasına karar verdi. İstanbul Fikirtepe’de, alınan kararla birlikte bazı dikey bahçelerden vazgeçildi ve “Konuşan Duvarlar Projesi” kapsamında sanatçılar duvarları boyadı.
Bir yandan da konuyla ilgili sosyal medyada başlayan tartışmalar hâlâ devam ediyor. Medyascope muhabirleri Sema Kızılarslan ve Alp Akiş bugün, Kadıköy ve Fikirtepe’de yaşayan yurttaşlara alınan bu yenileme kararı ile ilgili ne düşündüklerini sordu.
“Umarım bu tasarruftan geri kalan paralar çocukların eğitimi için harcanır”
İBB’nin projesinden memnun olan Kadıköylü yurttaşlar, tasarruf edilen paranın salgın döneminde uzaktan eğitim araç ve gereçleri olmayan öğrencilerin eğitimleri için kullanılmasını istediklerini söyledi.
A Haber kanalının “İstanbul’un simgesi peyzajlar kaldırılıyor” başlığıyla duyurduğu “duvar saksıları” haberi sosyal medyada tepki çekmiş ve birçok ismin de dahil olduğu bir tartışma başlamıştı.
İstanbul'un simgesi peyzajlar kaldırılıyor pic.twitter.com/1HfBjB349X
— A Haber (@Ahaber) October 10, 2020
Tartışmaların başlangıcı ise İBB Sözcüsü Murat Ongun’un 7 Ekim günü attığı tweet’e dayanıyor:
“Yol kenarlarında yüksek maliyetli peyzaj çalışmaları yerine gri duvarları sanatçıların tuvaline dönüştürüyoruz.”
İstanbul’un duvarlarına renk geliyor.
Yol kenarlarında yüksek maliyetli peyzaj çalışmaları yerine gri duvarları sanatçıların tuvaline dönüştürüyoruz. @ibbyesilist pic.twitter.com/GhPgOe9JhK— Murat Ongun (@Mrt_Ongun) October 7, 2020Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tartışmalara AK Partili ilçe belediye başkanları da katıldı. Haberin videosunu paylaşarak dikey bahçelerin kaldırılmasına tepki gösteren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, duvar peyzajlarının bilimsel yaklaşımla yapıldığını söyledi:
“Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı. Sökülüyor, yerini kimyasal boya ve duvar alacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına yapılan bu uygulamayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”
Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı.
— Hilmi Türkmen (@hilmiturkmen34) October 10, 2020
Sökülüyor, yerini kimyasal boya ve duvar alacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına yapılan bu uygulamayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. pic.twitter.com/9jsClOFnJa
İBB İstanbul Planlama Ajansı’nın yarışmalar bölümünün başında bulunan Ömer Yılmaz, Hilmi Türkmen’in tweet’leri üzerine dikey bahçelerin bakımının zorluğunu açıklayan bir görüntü yayınladı:
“Fikirtepe’deki düşey bahçe sökülmeden birkaç yıl önce çektiğim bir video. Bakım nedeniyle yarattığı trafik izlenebiliyor. Bu trafik benim çok canımı yaktı. Kadıköylü olmayan ve burası ile ilgili yorum yazan Üsküdar Belediye Başkanımızın dikkatine.”
Burası benim evimin yolu. Düşey bahçeler yüzünden burada saatlerimi kaybettim. Burası Kadıköy, Üsküdar da değil. Üsküdar'ın belediye başkanı olarak Kadıköy'de kaybettiğim zamana bu şekilde yorum yapabiliyor olmanız akıl dışı. @hilmiturkmen34
— Ömer Yılmaz (@oyilmaz) October 9, 2020
Boşa harcanan vergilerimiz de cabası. https://t.co/FF8bkojo8E
İBB sözcüsü Murat Ongun ise dikey bahçelerin arkasında bulunan metal aksamın fotoğraflarını paylaştığı gönderisinde şunları söyledi:
“Yeşilliğin yanı sıra çürümüş askıların da devamlı yenilenmesi ciddi bir maliyet. İstanbul’u bu yüksek mali yükten kurtaracağız, duvarları sanat tablolarına dönüştüreceğiz ve aktif yeşil alanları artıracağız.”
İşte maliyeti milyonları bulan yeşil duvarların arka yüzü.
— Murat Ongun (@Mrt_Ongun) October 10, 2020
Yeşilliğin yanı sıra çürümüş askıların da devamlı yenilenmesi ciddi bir maliyet. İstanbul'u bu yüksek mali yükten kurtaracağız, duvarları sanat tablolarına dönüştüreceğiz ve aktif yeşil alanları artıracağız. pic.twitter.com/GJ0mjB5Dgq
“Betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu?”
Tartışmaya İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da dahil oldu. Duvar peyzajlarının arka yüzüne dikkat çeken Polat, “İstanbul’un sembolü” nitelemesi yapanlara tepki gösterdi:
“Çeyrek asırda betona gömülmüş bir İstanbul var. Bu beton gizlensin diye beton duvara bitki yapıştırılmış ve buna bu yoksul halkın milyarları gömülmüş. Şimdi betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu? Mesela beton Fikirtepe gizlenebiliyor mu?”
Çeyrek asırda betona gömülmüş bir İstanbul var. Bu beton gizlensin diye beton duvara bitki yapıştırılmış ve buna bu yoksul halkın milyarları gömülmüş.
— Mahir Polat (@mhrpolat) October 11, 2020
Şimdi betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu?
Mesela beton Fikirtepe gizlenebiliyor mu? pic.twitter.com/vxIRvLW3t8
İBB’nin kararına tepki gösteren bir başka isim Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar oldu. Duvarların yeni halini “çirkin” bulan Birpınar, Ümraniye Belediyesi’nin uygulamasını örnek göstererek “gürültü bariyeri” önerisinde bulundu:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi bakımı zor ve pahalı diye yol kenarlarındaki yeşil alanlara alternatif bu boyalı çirkin duvarları sunmuş İstanbullulara!.. Keşke bunların yerine GÜRÜLTÜ BARİYERİ yapsaydı. Daha çevreci ve fonksiyonel olurdu. Ümraniye Belediyesi yaptı güzel de oldu.”
İstanabul Büyükşehir Belediyesi bakımı zor ve pahalı diye yol kenarlarındaki yeşil alanlara alternatif bu boyalı çirkin duvarları sunmuş İstanbullulara!..Keşke bunların yerine GÜRÜLTÜ BARİYERİ yapsaydı. Daha çevreci ve fonksiyonel olurdu. Ümraniye Belediyesi yaptı güzel de oldu. pic.twitter.com/IgPUNqXdC4
— Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar (@Mbirpinar) October 10, 2020
Mimarlar ve sanatçıların söz aldığı “Dikey bahçe mi duvar resimleri mi” tartışmasına şehir planlamacısı Yaşar Adanalı ise başka bir açıdan katıldı. Tartışılan yol kenarı duvarlarının arkasındaki beton İstanbul’u hatırlattı ve şöyle dedi:
“İster bağ-bahçe yap ister sanat, kabahati kapatmak mümkün değil. Otoban kenarında otomobil içinde geçen hayatlar.”
Yaşar Adanalı, paylaşımına iki sene önce çektiği bir fotoğrafı da ekledi.
Malzeme bu. İster bağ-bahçe yap ister sanat, kabahati kapatmak mümkün değil. Otoban kenarında otomobil içinde geçen hayatlar.
— Yaşar Adanalı (@ysrdnl) October 11, 2020
Tartışma önemli ama meselenin özünü kaçırmamak lazım. https://t.co/HuJsRrlCtV
Tartışmalar sosyal medyada hâlâ devam ediyor.