Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den “Işıklar yanıyor” paylaşımına ilk tepki: “Herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar mahkemenin kurumsal görüşünü yansıtmaz”

Anayasa Mahkemesi (AYM), genel kurul toplantısı öncesinde, AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın sosyal medya hesabından yaptığı “Işıklar yanıyor” paylaşımı nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklamada “AYM’nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar, Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal görüşünü yansıtmaz” denildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararına rağmen CHP’li Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Mahkeme kararı tartışılırken AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım dün (13 Ekim) akşam AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı.

AYM, Yıldırım’ın paylaşımının tepkilere yol açmasının ardından genel kurulun bugün (14 Ekim) saat 14.00’te toplanması yönünde karar aldı. Toplantı öncesi yazılı açıklama yapan AYM, “Anayasa Mahkemesi’nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar, Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin saat 14.00’teki olağanüstü toplantısıda hem İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı tanımamasının hem de AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımının konuşulması bekleniyor.

Ne olmuştu?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin verdiği hak ihlali kararının rağmen Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Mahkeme kararı tartışılırken AYM Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım akşam saatlerinde AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı. Yıldırım’ın paylaşımı, yerel mahkemenin kararına yanıt olarak yorumlandı. Paylaşımın ardından İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabı da “Işıklarımız hiç sönmüyor” notuyla bakanlık binasının fotoğrafını paylaştı. Tartışmaya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.