Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en istilacı karınca türü olan sarı çılgın karıncalar, Avustralya’nın ekolojisini tehdit ediyor

Sarı çılgın karıncalar, Avustralya’nın Queensland eyaletindeki en büyük tropik yağmur alanı olan Dünya Mirası statüsüne sahip Queensland Tropik Bölgeleri’ni (Wet Tropics) tehdit ediyor. 

Sarı çılgın karınca olarak adlandırılan karınca türü asit püskürtüyor, çok sayıda koloni kurabiliyor ve yerli hayvan türlerini de tehdit ediyor. Ekolojistler Lori Lach ve Conrad Hoskin, sarı çılgın karınca istilasının Queensland Tropik Bölgeleri‘ndeki hayvan türlerinin çoğunu etkileyebileceğini tahmin ediyor.

İstilacı Türler Konseyi için çalışan bir ekip, kıyı şehri Townsville’de yeni bir karınca istilasına rastladı. Burası, dünyanın başka yerlerinde bulunmayan türlerin olduğu park alanlarına sadece beş kilometre uzaklıkta. Konsey, Federal Çevre Bakanı Sussan Ley ve Queensland’in Tarım Bakanı Mark Furner’e geçen ay mektup yazdı ve bakanlıklara sarı çılgın karıncaları kontrol altına almak ve kıyı şehrini temizlemek için birlikte çalışmayı teklif etti.

Sarı çılgın karıncalar, küçük böcek ve kertenkelelerle beslenseler de kuşlar gibi bazı başka türleri püskürttükleri zehir ile kör edebiliyor. Karıncaların yayıldığı beş farklı alandan üçü kontrol altına alındı ancak diğer iki nokta kontrol edilemiyor.

Sarı çılgın karıncalarla mücadele için maddi kaynak gerekliliğinden bahseden Konsey, fonların kesilmesiyle çalışmalarını sınırlamak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Çevre Bakanı Sussan Lay’in sözcüsü Andrew Cox, hükümetin sarı çılgın karıncalarla mücadele için üç yıl içinde 9 milyon dolar para harcadığını ancak bu paranın Cairns şehrinde kullanılmasının öngörüldüğünü, Townsville için ufak bir meblağın yeterli olacağını belirtti.  

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.