Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda: Günlük vaka sayısı 7 bini geçti, bar ve kafeler kapatıldı, ülkede kısmi karantina ilan edildi

Hollanda, günlük koronavirüs vakalarındaki artışın ivme kazanmasıyla birlikte kısmi karantina kuralları uygulamaya başlıyor. Avrupa’da salgının en hızlı yayıldığı ülkelerden biri haline gelen Hollanda’da eylül ayının başından itibaren artan günlük vaka sayısı 7 binin üzerine çıktı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 14-27 Ekim tarihleri arasında ülke genelinde “kısmi karantina” uygulanacağını duyurdu. Önlemler kapsamında kafe, bar ve restoranlar kapatılırken, içki satış saatlerine sınırlama getirildi. Kapalı mekânlarda bir araya gelebilecek kişi sayısı dört ile sınırlandırıldı ve 13 yaşın üzerindeki herkes için kapalı alanlarda maske kullanımı zorunlu hale getirildi. 

Hollanda hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bugünden (14 Ekim) itibaren ülke genelinde iki hafta süreyle geçerli olacak kısmi karantina önlemlerinin ayrıntılarına yer verildi. Açıklamada, “Geçen haftalarda koronavirüsün yayılabilmesi için fazlasıyla elverişli bir ortam oluştu. Hükümetimiz, virüsün yayılmasını engellemek için sıkı önlemler alınması gerektiğine karar verdi” denildi. 

27 Ekim’e kadar sürmesi planlanan kısmi karantina önlemleri kapsamında Hollanda’da yiyecek içecek servisi yapan bütün mekânlar kapanacak, yalnızca evlere paket servis teslimi yapılabilecek. Oteller, cenaze törenlerinin düzenlendiği alanlar ve havaalanları istisna tutulacak ve hizmet vermeye devam edecek. Gıda marketleri hariç bütün mağazalar akşam 8’e kadar açık kalabilecek. Akşam 8 ile sabah 7 saatleri arasında alkol satışı yapılamayacak. Sinema ve tiyatro, maçlar, spor müsabakaları ve anayasal hak kapsamındaki gösteri ve eylemler haricindeki etkinliklere ara verilecek. 

İki haftalık kısmi karantina sürecinde Hollanda’da 13 yaşından büyük bütün bireylerin kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanması zorunlu hale getirildi. Salgının başlangıcında uygulanan önlemlerin aksine okullarda öğretime ara verilmeyecek. Lise ve üniversitelerde öğrencilerin ders aralarında maske giymeleri ise zorunlu kılındı. Ancak çalışanlara zorunlu olmadıkça evden çalışmaları, işverenlere de bu konuda çalışanlarına kolaylık sağlamaları önlemler çerçevesinde tavsiye ediliyor. 

27 Ekim’in ardından önlemlerin süresini uzatıp uzatmamakla ilgili kararı Hollanda hükümeti verecek. Bu süre içinde Hollanda vatandaşlarının yurtiçinde ve yurtdışında seyahat etmelerine ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmedi ancak hükümet Hollandalılar’a dışarı çıkmaktan olabildiğince kaçınmalarını tavsiye ediyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.