Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta muhalefet tarafından Lukaşenko’ya tanınan istifa süresi doldu, binlerce muhalif tekrar sokaklara döküldü

Belarus’ta muhalefet cephesi tarafından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya tanınan istifa süresinin dolmasıyla birlikte pazar (25 Ekim) günü binlerce kişi tekrar meydanları doldurdu.

Belarus’ta halk, 9 Ağustos’ta düzenlenen ve 26 yıldır ülkeyi yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun oyların yüzde 80’inden fazlasını alarak kendini tekrar devlet başkanı ilan ettiği seçimlerin ardından haftalardır sokaklarda.

Yaklaşık üç aydır devam eden protestolarda, Lukaşenko’nun karşısında girdiği seçimi kaybeden ve daha sonra iktidarın baskısı sonucu Litvanya’ya kaçan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, Lukaşenko’ya stifa etmesi için 25 Ekim Pazar gününe kadar süre tanımış, görevinden ayrılmazsa ülke genelinde genel grev yapılacağı ve protestoların artacağı konusunda uyarmıştı.

Tikhanovskaya’nın liderliğindeki muhalefet cephesi tarafından Lukaşenko’ya tanınan istifa süresinin dolmasıyla birlikte pazar (25 Ekim) günü başkent Minsk ve diğer şehirlerde binlerce kişi tekrar sokaklara döküldü.

İnsan hakları kuruluşu Wesna, dün ülke genelinde yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı protestolarda 200’den fazla kişinin tutuklandığını aktarırken Belarus İçişleri Bakanlığı “şiddet eğilimli protestoculara karşı özel polis araçlarının kullanımına” izin verildiğini açıkladı. Öte yandan yetkililer, Lida şehrindeki protestolarda polisin göstericilere karşı aşırı güç kullanımıyla birlikte göz yaşartıcı gaz da kullandığını belirtti.

Pazar günü başkent Minsk’te düzenlenen protestolara yurtdışından canlı bağlantı aracılığıyla katılan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, protestoculara destek vererek “Bugün özel bir gün. Çünkü Lukaşenko’ya verdiğimiz ültimatom sona erdi” diye konuştu.

Belarus muhalefet hareketi Lukaşenko’dan iktidarı bırakmasını, polis şiddetine son verilmesini, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve 9 Ağustos’taki seçimlerin geçersiz sayılarak yeni bir seçim düzenlenmesini talep ediyor. Pazartesi (26 Ekim) günü Belarus’taki kamu kuruluşlarında ve diğer işletmede genel grevin başlaması beklenirken Tikhanovskaya, “Özellikle kamu kurumlarında insanlar işten çıkarılmayla tehdit ediyorlar. Bu kolay bir yol olmayacak” dedi.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.