Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Yüksek Mahkeme yargıcı adayı Amy Coney Barret, ABD’de başkanlık seçimlerine bir hafta kala görevine başladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, Başkan Donald Trump’ın göreve aday gösterdiği Amy Coney Barrett’ın Yüksek Mahkeme yargıcı olarak atanmasını onayladı. 48 yaşındaki Barrett, Senato’daki oylamanın ardından Beyaz Saray’da düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı. Muhafazakâr eğilimli yargıcın Demokratlar’ın itirazlarına rağmen görevine başlamasıyla birlikte Trump, ABD’de başkanlık seçimlerine bir hafta kala bir zafer kazanmış oldu. Barrett’ın göreve gelmesiyle birlikte ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki muhafazakâr yargıçların sayısı altıya yükseldi. Mahkemede görev yapan dokuz yargıçtan yalnızca üçü Demokratlar tarafından aday gösterilerek göreve geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, başkanlık seçimlerine bir hafta kala yapılan oylamayla, 48 yaşındaki Amy Coney Barrett’in ABD Yüksek Mahkemesi’nin 115’inci yargıcı olmasını onayladı. Barrett böylece ABD tarihindeki beşinci kadın Yüksek Mahkeme yargıcı oldu. Kongre üyelerinden 52’si evet, 48’i hayır oyu kullandı. Yargıç Barrett’ın göreve gelmesini desteklemeyerek hayır oyu kullanan tek Cumhuriyetçi Senato üyesi, Maine eyaletinden Susan Collins oldu. 

Senato’daki oylamanın ardından Beyaz Saray’da düzenlenen törende yemin ederek göreve başlayan Barrett, Yüksek Mahkeme yargıcı olarak atanmış olmaktan onur duyduğunu söyledi. Törende konuşma yapan Trump ise “Bugün Amerika için, ABD Anayasası için, adil ve tarafsız hukukun üstünlüğü için çok önemli bir gün” dedi. 

151 yıldır ilk kez, ABD Senatosu’nda azınlıkta bulunan partinin (şu an azınlıkta olan parti Demokrat Parti) üyelerinden hiçbirinin desteklemediği bir yargıç, Yüksek Mahkeme üyeliğine seçildi. Demokrat Yargıç Ruth Baden Ginsburg, 18 Eylül tarihinde hayatını kaybetmiş, ABD Başkanı Trump ise Senato’daki Cumhuriyetçiler’e 3 Kasım’daki seçimlerden önce kendisinin belirlediği adayı onaylama çağrısında bulunmuştu

Ginsburg’un ölümünün ardından Barrett’in göreve gelmesiyle birlikte ABD Yüksek Mahkemesi’nde Cumhuriyetçi başkanlar tarafından atanan yargıçların sayısı altıya yükseldi. Dokuz yargıçtan yalnızca üçü Demokrat başkanlar tarafından atanan isimler. 

Muhafazakâr Yargıç Amy Coney Barrett’ın 3 Kasım’daki seçimlerden önce göreve başlaması, ABD Başkanı Donald Trump için zafer niteliği taşıyan bir gelişme. Trump, daha önce birçok kez posta yoluyla kullanılan oyların meşruiyetine gölge düşürecek açıklamalarda bulunmuş, posta yoluyla oy kullanmayı “büyük bir aldatmaca” olarak nitelendirmişti. Trump, güvenliğini sorguladığı başkanlık seçimi sonuçlarının Yüksek Mahkeme’de netleşeceğini de ileri sürmüştü. İddia ettiği gibi, seçim sonuçlarının tartışmalı kabul edilmesi ve seçimi Yüksek Mahkeme üyelerinin sonuca bağlaması durumunda, Cumhuriyetçiler’in “altıya üç” çoğunluğu sağlıyor olmasının Trump’a avantaj sağlaması bekleniyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.