Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca: “İstanbul’da son yedi günde ortalama vaka artışı, geçen ayın ortalamasından yüzde 85 fazla”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’daki Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, pozitif çıkan her 10 kişiden dördünün İstanbul’da olduğu bilgisini paylaştı ve seyahat kısıtlaması getirmeyi düşünmediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ilk kez İstanbul’da toplandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde yapılan toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Koca, kurulun ilk kez Ankara dışında toplandığına ve İstanbul’daki ciddi vaka artışına dikkat çekti: “Pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’dadır. Bütün sağlık çalışanları, hastane yöneticileri, Bilim Kurulu olarak teyakkuzdayız.”

Koca, İstanbul’da salgının gidişatına ilişkin şunları söyledi: “Son yedi günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından yüzde 85 fazladır. Oran 16,5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur. Artış İstanbul’a gidiş-gelişlerin fazla olduğu şehirlerde de yüksektir. Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 95, Düzce ve Bilecik’te yüzde 99. Sadece sayılan iller değil, tüm Türkiye İstanbul’un temaslısıdır.”

“İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66”

Ağır hasta sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Koca, İstanbul’daki yatak doluluk oranlarını paylaştı: “İstanbul’da sağlık altyapımız çok güçlü. Ciddi bir yatak kapasitemiz söz konusu. Özellikle son dönem 7 bine yakın yatak ilave söz konusu oldu. Yeni hastaneler devreye girdi. Şu dönemde bu anlamda bir sorun olmadığını söyleyebilirim. İstanbul’da toplam yatak sayımız 48 bine yakın, yoğun bakım yatak sayımız ise 9 bine yakın. Şu an İstanbul’da servis yatak doluluk oranımız yüzde 55. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Bu erişkin yoğun bakım yatakları. Solunum cihazları için doluluk oranı ise yüzde 33. 9 bin yatağın yüzde 34’ü şu an boş. Yani 3 bin yatağın boş olduğunu söyleyebilirim. Hem üniversite hastanelerimizle, hem vakıf hastanelerimizle, hem de özel sektörle görüşmeler yaptık. Özel sektör bundan sonraki süreçte, özellikle yüzde 25’ini ayırmak şeklinde bir yaklaşım oldu. Ama bu vaka sayısının iki veya üç katına çıkması durumunda farklı tablolar karşımıza çıkabilir.”

İstanbul’daki hareketliliğe vurgu yapan Koca, “Hareketlilik bu durumda devam ederse, artış bir iken üç olacak. Çünkü virüs bir kişiden üç kişiye bulaşıyor. Hareketliliği azaltmamız gerekiyor. Temel şart olarak maske, mesafe ve hijyen şartlarına uyacağız. Virüs bir kişiden ortalama üç kişiye bulaşıyorsa biz de hareketi ve teması üçte birine indireceğiz” dedi. 

Koca konuşmasında işverenlere seslendi: “Esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın. Şartlarınız uygunsa vardiyalı sisteme geçin.”

Seyahat kısıtlaması düşünülmüyor

“Zorunlu olmayan kutlama ve törenleri erteleyin” diyen Fahrettin Koca, “Rica ediyorum, testi pozitif çıkanlar temaslılarını filyasyon ekiplerine eksizsiz bildirsin, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar kendini izole etsin” uyarısında bulundu.

İçişleri Bakanlığı’nın müzikli mekanların kapanış saatlerinin gece yarısından erkene çekilmesi konusunda çalışması olacağını söyleyen Fahrettin Koca, seyahat kısıtlamasına gitmeyi düşünmediklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.