Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Eski Başbakan ve eski Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz, bu sabah (30 Ekim) İstanbul’da tedavi gördüğü özel hastanede yaşamını yitirdi. 73 yaşındaki Mesut Yılmaz uzun süredir yoğun bakımda kanser tedavisi görüyordu. 23 Ocak 2019’da yapılan operasyon sonucu Yılmaz’ın bedenindeki kanserli tümör temizlenmişti. Bu yılın mayıs ayında beyin sapında tümör saptanan Yılmaz, yapılan ameliyat sonrası tedavi görüyordu.

Mesut Yılmaz kimdir?

Mesut Yılmaz, 6 Kasım 1947’de İstanbul’da doğdu. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nü bitirdi. Almanya Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimi gören Yılmaz, uzun bir süre özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 

1983 yılında Turgut Özal’in isteğiyle Anavatan Partisi kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Yılmaz, aynı yıl yapılan genel seçimlerde ANAP Rize Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 1986 ve 1990 yılları arasında Turgut Özal tarafından kurulan hüküetlerde Dışişleri Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı.

Yılmaz, ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut’un istifasının ardından 1991 yılında yapılan kongrede genel başkan seçilerek başbakan oldu. 1995 yılındaki genel seçimlerin ardından kurulan koalisyon hüküetinde tekrar başbakan olarak görevlendirildi. 1997-1999 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

Yılmaz, ana muhalefet liderliğini üstlendiği dönemde 24 Aralık 1996’da Budapeşte’de Veysel Özerdim adlı kişinin yumruklu saldırısına uğradı ve burnu kırıldı.

2000-2002 yılları arasında DSP-MHP-ANAP koalisyonunda devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı.

2002 seçimlerinde Anavatan Partisi baraj altında kalınca Mesut Yılmaz da genel başkanlığı bıraktı.

Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan oldu

13 Temmuz 2004 tarihinde TBMM tarafından, başbakanlığı döneminde yapılan Türkbank ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla Yüce Divan’a sevk edilen Yılmaz, cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan oldu. Yılmaz’ın Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesi’nde yargılandığı suçlar af kapsamına girince davanın kesin hükme bağlanması ertelendi.

2007’de bağımsız milletvekili oldu

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde Rize’den bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girmeye hak kazanan Yılmaz, 2009 yılında Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin birleşmeleri sonucu kurulan Demokrat Parti’ye geçti. Yılmaz, 15 Ocak 2011 tarihinde Namık Kemal Zeybek’in partinin genel başkanı seçilmesinin ardından 18 Ocak 2011 tarihinde Demokrat Parti’den istifa etti.

Mesut Yılmaz’ın oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz, 2017 yılında İstanbul Beykoz’daki evinde ölü bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.