Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Etiyopya’nın batısında, Amhara etnik grubuna mensup sivilleri hedef alan saldırıda en az 54 kişi hayatını kaybetti

Etiyopya’nın batısında pazar günü (1 Kasım) sivilleri hedef alan saldırıda en az 54 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Af Örgütü’nün paylaştığı bilgilere göre, Oromo Özgürlük Ordusu (OLA) adlı silahlı örgütün militanları, bölgedeki Amhara etnik grubunu hedef aldı. Katliamdan bölgenin yakınındaki bir ormana saklanarak sağ kurtulmayı başaranlar, pazar günü geç saatlerde Gawa Qanqa köyündeki bir okulun bahçesinde buldukları cesetlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılara ait olduğunu aktardı. 

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC) saldırının, ülkenin batısındaki Wollega olarak bilinen bölgede, bir kısmı silahlı, altmışa yakın saldırgan tarafından düzenlendiğini belirtti. Saldırganların hedef aldığı Amhara etnik grubu, Etiyopya’nın ikinci en büyük etnik grubu olarak biliniyor. Saldırganlar, evlerinden zorla okul bahçesine sürükledikleri kurbanları burada öldürdü. EHRC yetkilileri, “Resmi rakamlara göre 32 sivil hayatını kaybetti. Ancak elde ettiğimiz ilk kanıtlar, bu sayının artacağına işaret ediyor” dedi

Pazartesi (2 Kasım) erken saatlerde olayla ilgili açıklama yapan Oromia bölge yönetimi, faillerin, Etiyopya’nın güneyinde ve batısında daha önce gerçekleştirilen insan kaçırma ve bombalı saldırılardan sorumlu tutulan silahlı terör örgütü OLA’ya mensup olduklarını söyledi. 

Katliamdan sağ kurtulan bir kişi, bölgenin güvenliğinden sorumlu ekiplerin aniden ve hiçbir gerekçe göstermeden bölgeyi terk ettiklerini, kısa bir süre sonra saldırganların köye gelip evleri yağmaladığını ve sivilleri okul bahçesine sürüklediğini belirtti. Can güvenliğinden endişe ettiği için ismini vermek istemeyen bir görgü tanığı, “Bizi bir araya topladıktan sonra üzerimize ateş açtılar. Sığırlarımızı yağmaladılar ve evlerimizi ateşe verdiler. Ben en az 50 ceset saydım ve silahla yaralanan başkalarının da olduğunu biliyorum” diye konuştu.  

EHRC yetkilileri, güvenlik güçlerinin bölgeden neden ayrıldığı hakkında bir soruşturma başlatılmasını istedi. EHRC Başkanı Daniel Bekele, “Bu vahşeti haklı göstermenin hiçbir yolu yok. Faillerden hesap sorulmalıdır” dedi. 

Etiyopya’da etnik gruplar arasındaki şiddetle mücadele uzun süredir devam ediyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, güvenlik önlemlerini artırarak etnik grupları koruma altına almak için başarılı adımlar attığı için geçen yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Pazar günü 54 sivilin ölümüne neden olan olay, Ahmed üzerindeki baskıyı artıracak gibi görünüyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.