Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada hükümeti: “Gerektiği takdirde Hong Kong’daki vatandaşlarımızı tahliye etmeye hazırız”

Kanada, gerektiği takdirde yüz binlerce vatandaşını Hong Kong’dan tahliye edebilecek planlarının hazır olduğunu açıkladı. Kanadalı yetkililer bunun yanında, kendilerinden sığınma talebinde bulunan demokrasi yanlısı aktivistler için ise şu an herhangi bir eyleme geçemeyeceklerini belirtti.

Kanada’nın Hong Kong ve Makao Başkonsolosu Jeff Nankivell, bir parlamento komitesine verdiği demeçte, Kanada hükümetinin Hong Kong’daki güvenlik durumunun kötüleşmesi halinde bölgede yaşayan yaklaşık 300 bin Kanadalı’yı tahliye etme planlarının hazır olduğunu açıkladı.  

Nankivell, “Yerinde ve ayrıntılı planlar hazırladık. Çok sayıda Kanadalı’nın bölgeden acil olarak ayrılmasını gerektirecek bir durum yaşanırsa, bu büyük tahliyeyi gerçekleştirecek kaynaklarımız hazır” dedi.

Kanada’nın tahliye planları yapmasında kırılma noktasının, Hong Kong’da 1 Temmuz tarihinde Çin hükümetinin onayıyla yürürlüğe giren yeni ulusal güvenlik yasası olduğu belirtildi. Yeni yasaya göre Hong Kong’da yapılacak protestolar, “ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemler” ve “vatana ihanet” suçlamasıyla değerlendirilebiliyor.

Nankivell ayrıca, şimdilik konsolosluk birimlerinin sığınma talebinde bulunan kişilere yardımcı olamayacağını da belirterek “Kanada’nın Hong Kong konusundaki politikası diğer birçok ülkeyle benzerlik taşıyor. Konsolosluklar da dahil olmak üzere diplomatik misyonlarımız, kendi topraklarında bulunan kişilerden gelen sığınma başvurularını kabul etmeyecek” dedi ve henüz kimsenin sığınma talebi için başvurmadığını da sözlerine ekledi. 

Kanada yönetiminin Hong Kong’daki aktivistlere destek vermesinin ardından, Çin’in Kanada Büyükelçisi Cong Peiwu, ülkesinin iç işlerine herhangi bir müdahalenin bölgede yaşayan Kanadalı vatandaşların sağlık ve güvenliğini potansiyel olarak tehlikeye atabileceğini söylemişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Peiwu’nun sözlerini kınamış ve Çin’i “zorlayıcı bir diplomasi” uygulamakla suçlamıştı. Nankivell’in açıklamalarının Çin ve Kanada arasındaki gerilimi daha da tırmandırması bekleniyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.