Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barçın Yinanç yazdı: Biden ile Türkiye’yi yakından tanıyan bir ekip geliyor

Gazeteci Barçın Yinanç, Yetkin Report’ta yayımlanan yazısında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden’ın kazanmasıyla Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl seyredeceğini ele aldı.

“Her şeyden önce Biden gibi, Türkiye’yi uzun yıllardır tanıyan ve Türkiye’nin stratejik öneminin farkında olan deneyimli bir siyasetçinin başkan seçilmesi olumlu bir faktör” diye yazan Yinanç, Biden’ın “kurumsal Amerika” sözü verdiğini ve göreve gelmesiyle ABD’de kurumların yeniden devreye gireceği bir dönemin başlayacağını hatırlattı. Yinanç, yazısına şöyle devam etti:

“Dört yıldır ilişkiler daha çok Erdoğan-Trump diyaloğuyla sınırlıydı. Kurumlar fazlaca devrede olmadığı için telefon konuşmalarında oluşan anlayış, aşağı kademelere yansımıyor, bu nedenle de somut sonuç almak güçleşiyordu. Şimdi ekip ve kurumlar arası ilişkiler öne çıkabilir.

Ayrıca Biden’ın ekibinin verdiği bilgiye göre demokrat başkan mesaisinin beşte dördünü içişlere ayıracak. İşte bu noktada dışişleri bakanlığı, ulusal güvenlik konseyi, savunma bakanlığı gibi kilit konumlara kimlerin geleceği, Biden’ın nasıl bir ekip anlayışına sahip olduğu ve buradaki isimler de kritik önem taşıyor. Bu noktada da haberler Ankara için hem iyi hem kötü. Biden gibi ekibindeki çoğu isim Türkiye konusuna gelince kiminle dans ettiklerinin farkında. Türkiye’yi yakından tanıyan, Dağlık Karabağ’dan Doğu Akdeniz’e Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitiği yakından tanıyan bir ekip. Neredeyse Sünnilerle Şiileri, Türkiye’deki Kürtlerle Irak’taki Kürtleri birbirinden ayıramayan Trump ekibiyle kıyas kabul etmeyecek ölçüde konulara hâkimiyetleri var.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.