Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tiyatrolar bir bir kapanıyor – Öykü Sahne seyircilerine veda ediyor: “Şimdi destek göremeyeceksek ne zaman göreceğiz?”

İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Öykü Sahne, koronavirüs salgınında kapanma kararı almak zorunda kaldı. Öykü Sahne’nin nasıl kurulduğunu, özel tiyatroların salgından nasıl etkilendiğini ve tiyatronun kapanma sürecini, sahnenin kurucusu Sertaç Ayvaz Medyascope’a anlattı. Ayvaz, “Kenara para atılsaydı falan deniyor hep ama Öykü Sahne’nin kenara para atabilecek bir durumu yoktu. Biz de giderlerimizi karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kaldık”  dedi. 

Kamera-kurgu: Ali Macit

1993 yılında bir araya gelen tiyatro ekibi Tiyatro Açıkça, 2010 yılında, Kadıköy’de kendi sahnesi Öykü Sahne’yi kurdu. 10 yıldır tiyatro ve çeşitli atölyelerin, seminerlerin düzenlendiği Öykü Sahne, sahnesi olmayan birçok tiyatro topluluğuna da ev sahipliği yaptı.

“Bazı tiyatrocu arkadaşlarımızın kapanma kararlarına üzülürken biz de kapanma kararı almak zorunda kaldık” 

Sanat üretmenin koronavirüs salgınından önce de zor olduğunu söyleyen Öykü Sahne’nin kurucusu Sertaç Ayvaz, “Salgın bizim için iyi geçmedi” dedi. Kira ve vergi borcu gibi düzenli giderleri karşılayamaz duruma gelen Öykü Sahne’nin perdeleri, yaklaşık sekiz ay boyunca açılmadı. Koronavirüs önlemleri kapsamında kapatılan ilk yerlerden birinin tiyatrolar olduğunu hatırlatan Ayvaz, “Yönetim tarafından, en son izin verilen alanlardan biri tiyatrolar oldu. Bu sebeple sahneyi açmak yasal olarak da mümkün değildi” diye ekledi.

Ayvaz, “Cebimizden sürekli çıkması gereken bir para var, sekiz aydır yaklaşık sıfır gelirle yürütmeye çalışıyoruz. Bazı tiyatrocu arkadaşlarımızın kapanma kararlarına üzülürken biz de kapanma kararı almak zorunda kaldık” diye konuştu. 

“Giderleri karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kaldık”

Salgından önceki ekonomik sorunlarını da anlatan Ayvaz, şunları söyledi: “Kenara para atılsaydı falan deniyor hep ama Öykü Sahne’nin kenara para atabilecek bir durumu yoktu. Hal böyle olunca sırtımızda büyük bir yük birikti, birikmeye devam ediyordu. Biz de giderlerimizi karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kaldık.”  

“Şimdi destek göremeyeceksek ne zaman destek göreceğiz?”

Bu süreçte bekledikleri desteği göremediklerini anlatan Ayvaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “En acil ihtiyacımız olan sahnelerin dezenfekte edilmesi iyi olabilirdi salgın başlarken. Salgın bittikten sonra zaten kendi ayakları üzerinde duran insanlar olarak devamında talebimiz ve beklentimiz olmazdı. Yerel yönetimi yanıbaşımızda çok daha hızlı ve etkin bulmak isterdik.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sahnelerini dışarıya açmasını güzel bir adım olarak değerlendiren Ayvaz, “İBB, ‘parkta tiyatro’ ve ‘park et seyret’ gibi birtakım etkinliklere başvuru açtı. Biz de kendi oyunumuzla başvurduk. Yaklaşık dört ay önce başvurduk ama henüz herhangi bir yetkili bize dönüş yapmadı. İstanbul’a bunca yıl tiyatro üreterek emek vermiş bir topluluk olarak şimdi destek göremeyeceksek ne zaman destek göreceğiz?” diye sordu. 

“Tiyatroda umut hep var”

Kapanma kararını açıkladıktan sonra hem seyirciler hem de meslektaşlarından dayanışma mesajları aldıklarını söyleyen Ayvaz, “Kadıköy’de bir tiyatro kaybedildi. İnsanlar bize, ‘Kapanmasına engel olunamaz mıydı?’, ‘Neden daha fazla destek olunmadı?’ diye sordular. Sağ olsun, İstanbul’dan ve şehir dışından birçok arkadaşımız bize sahnelerini açtılar. O yüzden sahnesiz kalmışız gibi hissetmiyoruz. Tiyatroda umut hep var. Biz mekan olmadan önce de tiyatro üretiyorduk. Tiyatroya mekan çok gerekmez, farklı farklı mekanlarda yapılabilir” dedi. 

Biraz durup dinlendikten sonra tiyatro yapmanın coşkusu ve heyecanıyla harekete geçebileceklerini söyleyen Ayvaz, “Daha iyi mekanlar peşinde olacağız. Bu yoğun süreci atlattıktan sonra gözlerim bir mekan arayabilir” diyerek Öykü Sahne’den vazgeçmediklerini de işaret etti.

Öykü Sahne’nin yaşamına destek olan, emek veren tüm dostlara ve seyircilerine teşekkür eden Sertaç Ayvaz, “Şu anda da kapanmayı düşünen, zor durumda durumda olan sahneler var. İzleyicilerimizden yürütülen kampanyarına destek olmalarını ve bir sahnenin daha kapanmasına engel olmasını isterim” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.