Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da, “Ananas” lakaplı iklim ve barış aktivisti Chris Hooper’ın belediye başkanı olmasını engellemek için geriye dönük kanun değişikliği yapılacak

Avustralya’daki Rockhampton şehrinin belediye başkanı Margaret Strelow’un istifa etmesi sonrası yerine geçecek kişinin seçimlerde en çok oyu alan ikinci isim olan “Ananas” lakaplı barış ve iklim aktivisti Chris Hooper olması bekleniyordu. Ancak Avustralya hükümet yetkilileri, Strelow’un istifası sonrası yerine tek rakibi olan Hooper’ın geçmesini onaylayan yasayı değiştirmek için kolları sıvadı. 

Seçim bültenlerini elle yazan Hooper, ayakkabı giymiyor, araba yerine bisikleti tercih ediyor.  

Avustralya’da, ülkenin kuzeydoğusundaki Rockhampton şehrinin Belediye Başkanı Margaret Strelow hakkında, 2017 yılında beş belediye başkanıyla Hindistan’a yaptığı resmi ziyaret sırasında Hint enerji şirketi Adani Group’un temsilcilerinin kendisine gösterdiği “misafirperver” tutuma karşılık vermediği için “görevini kötüye kullandığı iddiasıyla” dava açılmıştı. Strelow, aleyhinde sonuçlanan davadan sonra kamuoyuna açık bir şekilde özür dilemeyi reddetti. Dün (10 Kasım) sabah erken saatlerde istifa eden Strelow’un yerine geçecek ismin, seçimlerde Strelow’dan sonra en çok oyu alan “Ananas” lakaplı Chris Hooper olması bekleniyordu.

Margaret Strelow

Ancak Rockhampton şehrinin bağlı olduğu Queensland Eyaleti Başbakanı Sterling Hinchliffe dün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, yasayı geriye dönük olarak değiştireceklerini ve yeni belediye başkanının yapılacak yeni bir seçimle başa geleceğini açıkladı.

Strelow karşısında katıldığı seçimlerde oyların yüzde 31’ini alarak ikinci olan ve daha önce kömür treni makinistliği yapan Hooper, iklim ve barış yanlısı bir aktivist. Seçim kampanyası boyunca basın bültenlerini elle yazan Hooper, ayakkabı giymiyor, araba yerine bisikleti tercih ediyor.  

Strelow’un ardından ismi belediye başkanlığı için geçen Hooper, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tüm bunların ortaya çıkış şekli oldukça şaşırtıcı. Benim görevi devralacak olmam kazara oldu ama meydan okumaya hazırım” diye konuştu. 

Hooper seçim kampanyasında basılı afiş kullanmadı.

Hooper, teklif edilirse belediye başkanlığı görevini alabileceğini ancak seçim yapılması için karar verilirse bunun kendisi için sorun olmayacağını belirtti. “Kazara belediye başkanı olan adam” olarak anılmanın kendisini rahatsız etmediğini hatta bunun komik olduğunu söyledi.  

Rockhampton’u çok sevdiğini belirten Hooper, “Burada yaşadığım süre boyunca, buranın insanları için oldukça egzantrik olduğunu düşündükleri şeyler yaptım, bu yüzden gerçekten önemli değil” diye konuştu.

Hooper ayrıca, belediye başkanı olursa önceliğinin iklim değişikliğini ele almak olacağını söyledi. Hooper, “İklim değişikliği hakkında konuşmaya başlamalıyız. İnsanlar gülüp ‘Sen bir yeşilsin!’ diyorlar. Ancak insanların gemiye binmesi gerekiyor. Koronavirüs salgını insan yapımı iklim değişikliği için sadece bir kostüm provası çünkü yakında bundan daha fazlası olacak” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.