Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralyalı askerlerin Afganistan’da işledikleri savaş suçları soruşturuluyor

Avustralya hükümeti, Avustralya Özel Kuvvetleri’nin Afganistan’da işlediği savaş suçlarını soruşturmak için savcı atandığını açıkladı. Karar, önceki gün (10 Kasım), Avustralyalı askerlerin, Afganistan’da sivilleri ve mahkûmları öldürdüğünün medya tarafından ortaya çıkarılmasının ardından alındı.

Avustralya Özel Kuvvetleri’ne yöneltilen suçlamaları “ciddi ve muhtemelen suç teşkil eden suiistimal” olarak niteleyen Başbakan Scott Morrison, konunun Uluslarası Ceza Mahkemesi‘ne gitmeden iç hukuk yollarıyla çözülmesi için savcı atandığını söyledi. Konuyla ilgili raporun son hali birkaç gün içinde Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak.

Başbakan Morrison ayrıca, silahlı kuvvetler kültürünü geliştirmek ve silahlı kuvvetlerin soruşturmaya nasıl yanıt vereceğini görmek için bağımsız bir panel düzenleneceğini söyledi.

Avustralya Özel Kuvvetleri’nin “seçkin” komando birlikleri, Eylül 2011’de Afganistan’da yaşanan yaklaşık iki bin saldırının ardından, Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) yanında, müttefik kuvvetler olarak konuşlandırıldı.

O zamandan beri bu askeri birliklerin bölgede yaptıkları hakkında bir dizi rapor yayımlandı. Raporlarda, helikopterde yer kazanmak için vurulan bir mahkûmdan ev baskınında altı yaşındaki bir çocuğun öldürülmesine kadar çeşitli savaş suçlarından bahsediliyor.

Avustralya hükümeti, polisin yaşananları ortaya çıkaran muhabirleri soruşturmaya başlamasının ardından ilk önce Avustralya askerlerinin işlediği suçları ihbar edenleri susturmaya çalıştı. O sırada, Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi, “Silahlı Çatışma Yasası’nın olası ihlali hakkında söylentileri ve suçlamaları” araştırmak için dört yıllık bir soruşturma başlattı.

Soruşturmada 55 farklı olay belirlendi. Bu olaylara ilişkin suçlamaların çoğu, sivillerin veya silah bırakan kişilerin öldürülmesi ve kötü muamele görmesi hakkındaydı.

Özel Kuvvetler’in Afganistan’da yaptıklarına ilişkin suçlamalar, ilk olarak 2017 yılında ABC televizyonu tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Avustralya polisi cevap olarak, araştırmayı yapan ABC muhabirine ve yapımcıya dava açmıştı.

Derleyen: Betül Başak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.