Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya, Birleşmiş Milletler liderliğindeki görüşmelerde seçime gitme yolunda ilk adımı attı

Kuzey Afrika ülkesi Libya, ülkede yaklaşık 10 yıldır süren çatışmaları sonlandırmak için önemli bir diplomatik adım attı. Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Tunus’ta çarşamba günü (11 Kasım) yapılan görüşmelere katılan kanaat önderleri 18 ay içinde seçime gitme planını kabul etti.

BM, mevcut devlet kurumlarından ve Libya toplumunun çeşitliliğini temsil eden kanaat önderlerinden oluşan 75 kişiyi Tunus’taki görüşmeye davet etti. Geçici BM Elçisi Stephanie Williams gazetecilere verdiği demeçte, Libya’nın dört bir yanından gelen delegelerin, özgür, adil, kapsayıcı ve güvenilir cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri düzenlemek için bir yol haritasında anlaştığını söyledi.

Görüşmelerden bir gün önce, Libyalı kadın hakları savunucusu Hanan el-Barassi öldürüldü

Libyalı kadın hakları savunucu Hanan el-Barassi

Görüşme, Libya’nın tanınmış avukatlarından kadın hakları savunucusu Hanan el-Barassi’nin bir gün önce Bingazi şehrinde öldürülmesinin gölgesinde geçti. Yolsuzluğu, gücün kötüye kullanılmasını ve kadına yönelik şiddeti cesurca eleştiren Barassi, kimliği belirsiz silahlı erkekler tarafından güpegündüz öldürüldü. BM elçisi Williams, “Bu trajik ölüm, konuşmaya cesaret eden Libyalı kadınların karşı karşıya kaldığı tehditleri gösteriyor” dedi. Barassi’nin ölümünün görüşmelerle bağlantısı olup olmadığı sorulan elçi Williams, bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.