Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İpek Cem Taha yazdı: Bilimde kuantum sıçrayışı özgür düşünceden geçer

Columbia Global Centers Direktörü İpek Cem Taha, YetkinReport‘ta koronavirüs aşısı geliştiren bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin başarı öyküsünü anlattı.

Bir süredir tüm dünya Pfizer ve BioNtech şirketleri tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının yüzde 90 etkili olduğu haberiyle çalkalanıyor. Taha’ya göre Türkiye medyası Şahin ve Türeci’nin Türk olmasına vurgu yaparak “gurur propagandası” yapıyor.

Acaba bu iki insan Almanya yerine Türkiye’de yaşasaydı, aynı akademik ve bilimsel özgürlüğe ve fırsatlara sahip olabilirler miydi?” diye soran Taha, bu soruya “hayır” cevabını verdi:

“Benzer eğitim süreçlerinden geçtiklerini varsaysak bile akademik ve bilimsel anlamda bu noktalara gelinmesi bugünün Türkiye’sinde imkânsız. Üstelik çalışacakları akademik ortamlarda görecekleri baskı da işin cabası olurdu. Düşünce özgürlüğünden yoksun ülkemizde akademisyenlerin her an işini kaybetmesi veya hapse atılması da yadsınamayacak bir olasılık. Bizler bilim ve iş dünyasını, toplumdaki diğer baskılardan ayrı kefeye koymaya çalışsak da aslında kuantum sıçrayışı dediğimiz anlar, mutlaka özgür düşüncenin yeşermesiyle filiz buluyor.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.