Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört astronot, NASA ve SpaceX ortaklığında altı aylık görev için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi

Üç ABD’li ve bir Japon astronot, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı. Astronotlar, “özel bir şirket ve NASA işbirliğiyle uzaya gerçekleştirilen ilk tam teşekküllü uçuş” kapsamında salı günü (17 Kasım) istasyona ulaşacak ve burada altı ay görev yapacak.

NASA astronotları Michael Hopkins, Victor Glover ve Shannon Walker‘la beraber Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) astronotu Soichi Noguchi, bu sabaha karşı (16 Kasım) girişimci Elon Musk‘a ait SpaceX‘in Falcon 9 roketiyle dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (UUİ) doğru yola çıktı.

“Özel bir şirket ve NASA işbirliğiyle uzaya gerçekleştirilen ilk tam teşekküllü uçuş” olma niteliği taşıyan bu uçuşla altı ay uzayda kalacak astronotlar, dünya yörüngesine yerleştirilmiş olan UUİ’de uzay yürüyüşü de dahil olmak üzere çeşitli görevler yapacak.

NASA tarafından “Ekip-1” olarak adlandırılan astronotlara altı ay sonra ise NASA astronotu Kate Rubins ve Rusya’nın uzay ajansı Ruscosmos’un kozmonotları Sergey Ryzhikov ve Sergey Kud-Sverchkov katılacak.

Fırlatmadan sonra konuşan NASA yöneticisi Jim Bridenstein, “Bu Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya için harika bir gün. Daha uzun yıllar sürmesi beklenen bu ortaklık kapsamında hedefimiz yalnızca dünya yörüngesi değil ayda da görev yapmak” dedi.  

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ve NASA, uzaya yolcu taşımak için daha önce 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. SpaceX’e ait Dragon uzay aracı, mayıs ayında NASA astronotları Robert Behnken ve Douglas Hurley’i de UUİ’ye götürmüştü.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.