Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrikalı liderler Etiyopya’daki çatışmanın durması için devrede

Afrikalı liderler dün (16 Kasım), Etiyopya’da hız kazanan iç savaşı durdurmak için müzakerelerin yapılması için çabalıyor. Liderlerin çabaları sürerken Tigray Halk Kurtuluş Cephesi iki gün önce, Eritre’nin başkenti Asmara’ya roketle saldırarak çatışmaların yayılabileceğini gösterdi. 

Uganda Başbakanı Yoweri Museveni, Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile iç çatışmaların durdurulması için görüştü. Eski Nijerya Başbakanı Olusegun Obasanjo da Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’da ülkenin başbakanı Abiy Ahmed‘e çatışmaların sonlanması için diyalog çağrısında bulunacak.

Başbakan Ahmed, 4 Kasım’da Tigray’da bölgenin iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile uzun süredir devam eden düşmanlığın tırmanması nedeniyle askeri operasyon emri verdi. Uluslararası Af Örgütü’nün geçen hafta yayımladığı rapora göre çıkan çatışmalarda yüzlerce insan hayatını kaybederken Sudanlı yetkililer, 25 binden fazla Etiyopyalı’nın Sudan’a kaçtığını söyledi.

Uganda Başbakanı Museveni Twitter hesabından, “Etiyopya’da savaş, tüm kıtaya kötü bir izlenim bırakır” açıklamasını yaptı. Kurulan kriz komitesinin sözcüsü Redwan Hussein de “Çete liderlerini mahkemeye getirene kadar arabuluculuğa ihtiyacımız yok” dedi. 

Pazar günü (15 Kasım) hükümet medyası, federal güçlerin, Tigray’ın 180 kilometre güneyindeki Alamata kasabasını ele geçirdiğini duyurdu. Hükümet yetkilileri, “TPLF milisleri Alamata’da yenilirken, yaklaşık 10 bin tutsağı alarak kaçtı” diye konuştu.

TPLF çatışmayı Tigray’ın ötesine taşıyarak, Etiyopya’nın Amhara bölgesindeki havaalanlarına ve Etiyopya’nın kuzey komşusu Eritre’nin başkenti Asmara’ya roket fırlattı.

2019 yılı Nobel Barış Ödülü’nü komşu Eritre’deki çatışmaları sonlandırdığı için Etiyopya Başbakanı Ahmed Abiy’e veren Nobel Komitesi, yaptığı açıklamada endişeli olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.