Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız radyo kanalı, yaşayan bazı ünlü isimlerin ölüm ilanlarını yanlışlıkla yayınladı

Fransız radyo kanalı Radio France Internationale (RFI), hayattaki bazı ünlü isimlerin öldükten sonra yazılan kısa biyografilerini (obituary) yayınladı.

Ölüm ilanları yayınlanan ünlü isimler listesinin başında 94 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth bulunuyor. Listede Clint Eastwood, Pelé ve Brigitte Bardot‘un da ismi yer alıyor. Teknik bir hata olduğu açıklaması yapan RFI, kendilerini takip eden ve kanalın verdiği bilgilere güvenen kişilerden özür diledi. 

Basın-yayın kuruluşlarında öldükten sonra ivedilikle yayınlanmak üzere ünlü isimlerin kısa biyografileri hazır bulundurulur. RFI’nin yaptığı açıklamaya göre, yanlış bilgilendirmenin nedeni medya kuruluşunun sitesinin farklı bir içerik yönetme sistemine geçmesi. Bu sırada yaklaşık 100 taslak biyografi, RFI’nin kendi sitesinde ve Google ile Yahoo’nun da içinde bulunduğu partner sitelerde yanlışlıkla yayınlandı.

92 yaşındaki Fransız aktris ve şarkıcı Line Renaud, Twitter’da esprili bir dille, yayınlanan ölüm ilanını paylaştı ve devam eden daha çok projesi olduğunu belirtti.

77 yaşındaki Fransız iş insanı Bernard Tapie de ölüm ilanları yayınlananlar listesinde yer alıyor. Bu Tapie’ye yönelik ilk büyük gaf değil. Tapie’nin en az iki kez daha farklı medya kuruluşlarında ölüm ilanı yayınlanmıştı. Tapie’nin ölüm ilanı ilk defa 2019 yılında Le Monde gazetesinde yayınlamıştı.

Daha önce İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter ve eski Küba Devlet Başkanı Raul Castro hakkında da ölüm ilanları yayınlanmıştı.

Derleyen: Gülçin Karabağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.