Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçmiş Avustralya hükümetlerine ait binlerce gizli belge yanlışlıkla ikinci el mağazasında satıldı

Avustralya yayın kuruluşu ABC, Avustralya hükümetine ait binlerce gizli belgesinin yanlışlıkla Canberra’daki bir ikinci el mağazasında satıldığını ve daha sonra medyaya teslim edildiğini haber yaptı. Avustralya hükümeti ise olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Normal şartlarda Avustralya hükümetlerine ait belgelerin 20 yıl boyunca gizli kalması gerekiyor.

ABC kanalı Çarşamba günü, geçmiş beş hükümetin yaklaşık on yıl boyunca yapmış olduğu bazı gizli tartışmaları ve alınan bazı kararları içeren belgelerin ayrıntılarını yayınladı. Yayın kuruluşu bu olayı Avustralya tarihinin en büyük kabine güvenliği ihlallerinden biri olarak nitelendirdi. Belgelerden, 2013’te hükümet değişikliğini takiben giden bir Çalışma Bakanı’nın ofisinde yaklaşık 200 gizli kodlu belgeyi bırakmış olduğu da anlaşıldı.

195 belgede Ortadoğu savunma planları, ulusal güvenlik özetleri, Afganistan’daki savaşla ilgili gelişmeler ve terörle mücadele operasyonlarının ayrıntıları yer alıyor. Belgeler, Tony Abbott liderliğindeki Liberal Ulusal Hükümeti’nin 30 yaşın altındaki herkese sosyal güvenlik ödemesi yapılmayı durdurmayı düşündüğünü ortaya çıkardı. Ayrıca John Howard hükümetinin de, polis sorgusunda zanlıların sessiz kalma hakkını kaldırmayı düşündüğü su yüzüne çıktı.

ABC kanalı, ulusal güvenlik nedeniyle bazı belgeleri yayınlamama kararı aldıklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.