Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, İstanbul’un koronavirüs kırılganlık haritasını yayınladı: “Ulaşıma yakın yerlerde ve kırsal bölgelerde risk yüksek”

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden BİMTAŞ’ın yürüttüğü “COVID-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası” projesi sonuçlandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’da sosyoekonomik kırılganlığın, kırsal mahallelerde kent merkezindeki mahallelere göre daha yüksek olduğu görüldü. Ulaşıma bağlı kırılganlık endeksinin sonuçlarına göre, İstanbul’un E-5, E-80 gibi ana ulaşım akslarında ve metro hatlarının geçtiği mahallelerde risk daha yüksek çıktı.

961 mahalleden veri derlendi

İBB İstanbul İstatistik Ofisi, 961 mahalleden toplanan verileri derleyerek mahallelerin sosyoekonomik durumundan ulaşım bağlantılarına, kentsel yoğunluktan demografik yapısına kadar özelliklerini inceledi. Dört ana başlık ve 22 alt başlık halinde haritalar oluşturuldu. 

Ulaşımın yoğun olduğu bölgelerde risk artıyor

Araştırma, ulaşımın yoğun olduğu bölgelerde koronavirüs riskinin arttığını ortaya koydu. Rapora göre, ulaşıma bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu ilçeler Üsküdar, Fatih, Şişli, Kadıköy, Bakırköy, Ataşehir ve Eyüpsultan olarak açıklandı.

Avrupa Yakası, Anadolu Yakası’na göre daha riskli

Yapılan araştırmaya göre, Avrupa Yakası’ndaki mahallelerin Anadolu Yakası’na göre daha riskli olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarının çoğunluğunun Avrupa Yakası’nda bulunmasının bu duruma etkisi olduğu belirlendi.

Mekansal yayılma riskine bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu ilçeler ise Zeytinburnu, Fatih, Sultangazi, Gaziosmanpaşa ve Bahçelievler olarak gösterildi.

İBB’nin yayınladığı “İstanbul Koronavirüs Kırılganlık Haritası”na buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.