Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralyalı askerlerin, 2005 ve 2016 yılları arasında 39 sivil Afgan’ı öldürdüğü ortaya çıktı

Avustralyalı askerlerin Afganistan’da savaş suçu işlediklerine yönelik araştırmaları içeren ve Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişliği (IGADF) tarafından hazırlanan rapora göre, 2005 ile 2016 yılları arasında 39 Afgan sivil, Afganistan’da görev yapan Avustralyalı özel kuvvet birlikleri tarafından öldürüldü.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell tarafından bugün (19 Kasım Perşembe) açıklanan ve Avustralya Özel Kuvvetleri’nin Afganistan’da savaş suçu işlediğine yönelik iddialar karşısında IGADF tarafından yürütülen dört yıllık bir araştırmayı belgeleyen rapor, Avustralyalı askerlerin 2005 ile 2016 yılları arasında 39 Afgan sivili öldürdüğünü ortaya çıkardı.

Campbell, raporla ilgili düzenlediği yaptığı basın toplantısında, “Avustralya Savunma Kuvvetleri adına Avustralya askerlerinin işlediği savaş suçlarından ötürü tüm Afganistan halkından içtenlikle özür dilerim” dedi.

Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell

Campbell, Avustralya Özel Kuvvetleri’nden 25 askerin karıştığı 57 farklı olayın araştırıldığı raporun Avustralyalı bazı askerlerin içindeki “savaşçı kültürünün utanç verici kaydını” ortaya çıkardığını ifade ederken “Raporda faillerin olayları kafası karışmış bir halde veya istemeyerek yaptıklarına dair herhangi bir bulgu yok” diye konuştu.

Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF) Genel Müfettişi Paul Brereton ise 2005 ile 2016 yılları arasında işlenen cinayetlerin “savaşın hararetinin dışında” olduğunu belirtirken rapor için toplam 423 tanıkla görüşüldüğünü, 20 bin belgeyle birlikte 25 bin görüntünün incelendiğini ve toplamda 465 sayfalık bir rapor hazırlandığını aktardı. Brereton ayrıca, Avustralya hükümetinin, öldürülen Afgan kurbanların ailelerine tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Avustralya Başbakanı Scott Morrison‘ın rapor açıklanmadan hemen önce kendisini arayarak özür dilediğini ve Avustralya’ya bağlı askerlerin görevi kötüye kullanmasından ötürü üzüntüsünü dile getirdiğini belirtti.

11 Eylül 2001 saldırılarından sonra 26 binden fazla Avustralyalı asker, ABD ve müttefik güçlerin yanında Taliban, El Kaide ve diğer gruplara karşı savaşmak üzere Afganistan’a gönderilmişti. 2013 yılında ise Avustralyalı askerler Afganistan’dan geri çekilmişti. Avustralyalı askerlerin Afganistan’da savaş suçu işlediğine yönelik iddialar ilk kez 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ABC televizyonu tarafından paylaşılmıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.