Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Kanal İstanbul güzergâhındaki arazilerin yüzde 70’i el değiştirdi, özel sektöre geçti”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV’de Çalar Saat programına konuk oldu. İmamoğlu, Kanal İstanbul’dan depreme, kendisi hakkında açılan soruşturmadan koronavirüs vaka sayısına kadar birçok önemli konuya değindi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul ile ilgili “Kanal İstanbul güzergâhı çevresindeki araziler el değiştirdi. Şu an yüzde 70’i özel sektörün. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u arayacağım. Önce ‘Gelin şu mülkiyeti konuşalım diyeceğim. Kanal İstanbul projesi bir seçim projesidir. Adı da o zaman çılgın proje, İstanbul’u zaten çıldırttınız” dedi. 

“Makamının adında ‘Çevre ve Şehircilik’ geçen bir bakanın burada yapılacak kanalın Süveyş-Panama ile paralel tutmasına tanımlayacak laf bulamıyorum” diyen İmamoğlu, Bakan Kurum’un kendisiyle görüşmediğini belirtti: “Kaç defa kendisine davetimiz var. İlgi duyup davetimize icabet etmediler, temsilci yollamadılar. Çalıştayın kitabını yolladım makamlarına, hiç dönüp ‘Sayın İmamoğlu ne düşünüyorsunuz, anlat bize’ dediniz mi? İzmir’e gittim randevu almıştım, kabul etmişti son gün iptal edildi.”

İmamoğlu, kendisi hakkında açılan soruşturmayla ilgili de şöyle konuştu: “Soruşturma yazısını okurken dehşete düştüm. Meral Akşener’e çok teşekkür ediyorum, duyarlılığı için.  Bu konuya devlet insanı hüviyetiyle ilgi göstermesi benim için çok kıymetli. Ben bu yazıyı aldıktan sonra Akşener’i ziyaretim oldu. Kısaca bahsettim, pazartesi günü sizin programınıza katılacağını bilmiyordum. İdari bütünlüğünü bozucu eylemde bulunduğumu belirtiyor müfettiş. Daha ötesi tam bir sayfa ‘Bölücü devlet otoritesi tanımaz’ diye benimle ilgili imada bulunuyor. Hadi oradan sen kimsin ya.

İmamoğlu, kendisine açılan soruşturmanın, Kanal İstanbul’a karşı çıkan afişlerin “kamu kaynakları kullanılarak” hazırlanmasına yönelik açıldığının altını çizerek, “Seçimde rakibim İBB’nin araçlarıyla seçim kampanyası yaparken neredeydi kamu kaynağı? Acaba onun adı kamu kaymağı mıydı? İçişleri Bakanı devletin helikopteriyle Gaziosmanpaşa’ya inerken bu titizlik neredeydi? Sayın Cumhurbaşkanı bir günde beş miting yaptı İstanbul’da. O zaman kamu kaynağı nerdeydi?” dedi.

“Üç hafta kapanma şart”

17 Kasım’da Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nın elindeki verileri paylaşan İmamoğlu, kendisini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aradığını söyledi. Koca’nın kendisine “Twitter’dan doğru olmadı” diyerek tepki gösterdiğini anlatan İmamoğlu, bakana aylardır doğru sayıların açıklanması için beklediğini söylediğini belirtti.

İstanbul’da ilk kez bir günde 440 kişinini hayatını kaybettiğini vurgulayan İmamoğlu, “İstanbul tarihinin en yüksek vefatı. Geçen sene kasım ayında 205 ortalama günlük (ölen kişi sayısı). İki katından daha fazla. Bizim verilerimizle yarışmayı bıraksın. Üç hafta kapanma yapsın, bu şart, biz minnet duyacağız” diye konuştu.

İmamoğlu, depremle ilgili herkesin işbirliği yapması gerektiğinin altını çizerken, “Başakşehir’e yaptığınız TOKİ konutları dönüşüm değildir, Bakırköy sahiline yaptığınız binalar dönüşüm değildir. Dönüşüm, Bağcılar’dır” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.