Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (4): Sanatçı Özlem Sarıyıldız ile Berlin’in “Yeni Dalga” sanatçıları

Yollarda programının dördüncü bölümünde Begüm Başdaş’ın konuğu, belgesel film yönetmeni, editör ve video sanatçısı Özlem Sarıyıldız, son yıllarda Türkiye’den gelerek  Berlin’e yerleşen “yeni dalga” sanatçıların deneyimlerini anlattı.

2013’ten sonra bir kayıp hissi ve hareket alanlarının, yani sanatçıların kendilerini gerçekleştirme ve mücadele alanların daralması ve ülkede yaşananlar nedeniyle darbe girişiminden hemen sonra ayrılmaya karar verdiğini anlatan Sarıyıldız, yakınlığı, tanıdıklığı ve de açtığı üretim alanlarından dolayı Berlin’e geldiğini söyledi.

Sarıyıldız, yeni gelen sanatçıların karşılaştıkları zorlukları paylaşırken, Almanya’da göçmen olmanın gündelik hayatta karşılaşılan ayrımcılık, güvencesizlik ve belirsizlik deneyimlerini artırdığını söyledi. Sarıyıldız, sanatın herhangi bir alanında yıllar boyunca kendini yetiştirmiş olan birçok sanatçının, Berlin’de kendi alanında iş bulamadığını ve nitelikleri ile çok ilgili olmayan alanlarda çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Almanya’ya geldikten sonra yaptığı işlerin nasıl değiştiğini anlatan Sarıyıldız, bu süreçte hem Türkiyeli eski diasporanın mirasının hem de yeni gelenler arasındaki mekânsal dayanışma biçimlerinin ve yeni iş birliklerinin önemini anlattı.

“Şimdilik buradayım” diyen Sarıyıldız, Berlin’deki deneyimlerine olumlu bakmaya çalıştığını ve bu şehrin verdiği olanaklarla ortak üretim kanallarının çoğaltılması gerektiğinin altını çizdi.

Programda ayrıca Sarıyıldız’ın “yeni dalga” göçmenlerinin yaşadıkları deneyimlerin yakınlıklarından etkilenerek yaptığı “Welcomed to Germany?” video çalışması ile hala devam eden “Intersectionality or velhasılkelam” uzun film projesi hakkında konuşuldu.

Özlem Sarıyıldız çalışmaları hakkında daha fazla bilgi almak isteyenlerin www.utopictures.com web sitesinden tüm güncel çalışmalarına ulaşabileceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.