Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD ve Avrupa’daki kiliseler kısıtlamalar nedeniyle hükümetlere dava açıyor, Almanya’da toplam vaka sayısı bir milyonu geçti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’daki kiliseler, salgın çerçevesinde getirilen kısıtlamalar nedeniyle hükümetlerine dava açıyor. İngiltere’de sıkı kapanma önlemleri sonrası yeni dönemin ayrıntıları belli olmaya başladı. Güney Kore, son dokuz ayın en yüksek vaka sayılarına ulaştı. Avustralya’nın en büyük ikinci eyaleti Victoria, 28 gündür yeni vaka bildirmiyor. Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın aşısı onay alamayabilir. Almanya’da toplam vaka sayısı bir milyonu geçti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD ve Avrupa’daki kiliseler, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle hükümetlerine dava açıyor

ABD ve Avrupa’daki dini liderler, hükümetlerinin koyduğu koronavirüs kısıtlamalarını dini özgürlük haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle protesto ediyor.  

ABD’nin New York eyaletindeki Katolik Kilisesi’ne bağlı Brooklyn Katolik Piskoposluğu, ibadet yerlerine getirilen sayı sınırlamasına karşı ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Brooklyn Katolik Piskoposluğu ve beraberindeki bazı Yahudi oluşumlar, New York’ta ibadethanelere alınacak kişi sayısının kısıtlanmasına yönelik kararın ABD Anayasası Birinci Ek Maddesi tarafından korunan dini özgürlükleri ihlal ettiğini ve etkinliklerinin devam etmesi gerektiğini öne sürdü.

Konu hakkında dün (26 Kasım) kararını açıklayan ABD Yüksek Mahkemesi, Hıristiyan ve Yahudi topluluklardan gelen talebi dörde karşı beş oyla kabul etti. Kabul oyu verenler arasında ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen ay Ruth Bader Ginsburg’un yerine atanan yargıç Amy Coney Barrett de vardı. 

Toplu ibadet yasaklarının getirildiği Fransa ve İngiltere’de ise protestolar, hükümet yetkililerini dini liderlerle müzakere masasına getirdi.

Bir grup İngiliz dini lider, kasım ayının başlarında İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a, şu ana kadar ibadet yerlerinin koronavirüsün yayılmasına karşı güvenli hale getirilebileceğini gösterdiklerini belirten bir mektup yazdı.

İngiltere’deki bazı Katolik dini liderler ise Başbakan Johnson’a yönelik bir protesto gerçekleştirdi. Protestan Papaz Ade Omooba liderliğindeki bir grup da yasağın ülkenin insan hakları yasasını ihlal ettiğini öne sürerek Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi nezdinde hükümete karşı yasal işlem başlattı.

Fransa’da ise Genç Katolik aktivistler adlı bir oluşum, 106 binden fazla imzacısı olan çevrimiçi bir protesto dilekçesi yayımladı. Ayrıca, geçen pazar günü (22 Kasım) yaklaşık 30 şehre yayılan ve binlerce kişinin katıldığı çeşitli gösteriler düzenlendi.

Fransız Katolik dergisi Famille Chrétienne’in editörü Antoine-Marie Izoard, dergide yazdığı bir yazıda “Piskoposlar [baharda] uzlaşmacıydı, hepimiz bu virüsü yeni yeni tanıyorduk ve nasıl tepki vereceğimizi bilmiyorduk. Ancak şimdi, kilitleme çok daha hafifken ve işletmeler açıkken kiliseler neden kapalı?’’ diye sordu.

Fransa Başbakanı Jean Castex’in çalışma ofisi, konu hakkında yaptığı açıklamada, hükümetin dini gruplarla ‘’sağlık koşulları izin verir vermez ibadetin yeniden başlatılmasına izin vermek” için yönergeler üzerinde işbirliği yapacağını açıkladı.

İlk koronavirüs dalgası sırasında ibadethanelere çeşitli kısıtlamalar getiren Almanya, İtalya ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkeleri ise bu yasaklara bir daha başvurmadı.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar tarafından bu yaz yayımlanan bir araştırmanın sonuçları, önceki iki hafta içinde bir ibadethaneyi üç veya daha fazla kez ziyaret edenlerin, ziyaret etmeyenlere göre 16 kat daha fazla virüse yakalandıklarını ortaya koymuştu.

İngiltere’de sıkı kapanma önlemleri sonrası yeni yasaklar şekilleniyor

Koronavirüs önlemleri kapsamında bölgesel verilere dayalı olarak üç bölgeye ayrılan İngiltere’de, alınan kapatma önlemleri gelecek hafta çarşamba günü (2 Aralık) sona erecek. 

Londra ve Liverpool şehirlerindeki restoran ve barların yeniden açılması gündemdeyken Manchester, Birmingham, Leicester, Newcastle ve Hull şehirlerinde ise barlar ve restoranlar yalnızca paket servis hizmeti verebilecek. Başbakan Boris Johnson, geçen günlerde ülke genelindeki mağazaların, spor salonlarının ve kuaförlerin yeniden açılacağını açıklamıştı.

Güney Kore, son dokuz ayın en yüksek vaka sayılarına ulaştı

Güney Kore’de üçüncü koronavirüs dalgası yaşanıyor. 27 Kasım Cuma günü 500’den fazla yeni koronavirüs vakası bildiren ülkede bu sayı, son dokuz ay içinde bildirilen en yüksek yeni vaka sayısı oldu.

“17 büyük şehrin tamamı ve özellikle başkent Seul’deki 25 ilçenin hepsinin yeni vaka bildirmesi durumun ciddiyetini ortaya koyuyor” diyen Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, günlük yeni vaka sayısının önümüzdeki günlerde bine yükselebileceği ve bu durum kontrol altına alınmadığı takdirde hastanelerde yoğun bakım yatağı bulmak konusunda sorun yaşanabileceğini belirtti.

Güney Kore’de, başkent Seul ve çevresindeki bölgelerde katı sosyal mesafe kuralları yeniden uygulamaya koyuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şimdilik yeterli yatak sayısının olduğu ancak mevcut yükselişin iki haftadan uzun sürmesi halinde büyük sorunlarla karşılaşılabileceği aktarıldı.

Avustralya’nın en büyük ikinci eyaleti Victoria, 28 gündür yeni vaka bildirmiyor

Avustralya’nın en büyük ikinci eyaleti olan Victoria’da, eyalet yönetimi tarafından bugün (27 Kasım Cuma) yapılan açıklamaya göre, eyalette 28 gündür yeni koronavirüs vakasına rastlanmadı. 

Açıklamada ayrıca, hastanede tedavi gören son koronavirüs hastasının bu hafta içinde hastaneden taburcu edilmesiyle birlikte eyalet genelinde aktif vaka kalmadığı belirtildi. 

Geçen aylarda Avustralya’da salgının merkezi konumunda olan Victoria eyaletinde, 100 günden fazla süren bir kapanmadan sonra vaka sayıları kontrol altına alınmıştı.

Oxford ve AstraZeneca’nın koronavirüs aşısı ABD ve AB tarafından onay alamayabilir

İngiltere’deki uzmanlar, Oxford Üniversitesi ve İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca’nın koronavirüse karşı geliştirdiği aşının başarı oranının şüpheli olduğunu ve yeteri kadar bilgi paylaşılmadığını belirterek aşının ABD ve Avrupa Birliği’nin ilgili düzenleyici kurumlarından onay alamayabileceğini öne sürdü.

Imperial College London’da deneysel tıp profesörü olarak çalışan Peter Openshaw, konuyla ilgili olarak, “Sınırlı bir veri açıklaması var. Tüm verileri beklemeliyiz ve düzenleyicilerin sonuçları nasıl değerlendireceklerini görmeliyiz’’ dedi.

AstraZeneca’nın sözcülerinden biri ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bulgularımızı değerlendirmek için dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerle görüşmeler yapıyoruz ve hakemli tıp dergilerine sunduğumuz sonuçların yayınlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca, 22 Kasım Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Oxford Üniversitesi ile geliştirilen deneysel aşısının, İngiltere ve Brezilya’daki son aşama denemelerinde yüzde 70 başarı oranı gösterdiğini belirtmişti.

Bu oran, ABD merkezli düzenleyici kurumlar tarafından aşının dağıtılması için şart koşulan yüzde 50 başarı oranının çok üzerinde olmasına karşın ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve Alman BioNTecH tarafından geliştirilen aşının (yüzde 95), ABD’li ilaç şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşının (yüzde 92,5) ve Rusya’da geliştirilen Sputnik V adlı aşının (yüzde 92) koruma oranlarına göre oldukça düşük.

Almanya’da toplam koronavirüs vaka sayısı bir milyonu geçti

Robert Koch Enstitüsü, bugün (27 Kasım) yaptığı açıklamada, Almanya’da bir önceki gün 22 bin 806 yeni vaka bildirildiğini ve ülkedeki vaka sayısının toplamda 1 milyon 6 bin 394’e ulaştığını duyurdu. Yetkililer ayrıca, bugüne kadar ülkede 15 bin 586 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtti. 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, kuralların Noel döneminde hafifletilecek olması nedeniyle katı önlemlerin muhtemelen bir süre daha uzatılacağını söyledi. Almanya Genelkurmay Başkanı Helge Braun ise perşembe sabahı (26 Kasım) konuk olduğu bir televizyon programında, önlemlerin mart ayına kadar devam edeceğini açıklamıştı.

Çarşamba günü (25 Kasım) ülke geneli için açıklanan kapanma kuralları kapsamında, barlar ve restoranlar sadece paket servis olarak hizmet verecek. Kreşler, okullar ve mağazalar ise açık kalmaya devam edecek.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.