Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısına kullanım izni verdi: Dağıtımı gelecek hafta başlıyor

İngiltere hükümeti, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilen ve koronavirüse karşı yüzde 95 koruma sağladığı belirtilen aşınının kullanımına onay verildiğini, gelecek haftanın başından itibaren aşının dağıtımına başlanacağını açıkladı. Birleşik Krallık böylece, koronavirüse karşı geliştirilen bir aşının kullanımına onay veren ilk Batılı ülke oldu.

İngiltere hükümeti tarafından bugün (2 Aralık Çarşamba) yapılan açıklamada, bağımsız bir kuruluş olan İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı’nın (MHRA) tavsiyesiyle ABD’li Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının acil kullanımına onay verildiği duyuruldu.

Açıklamada “Hükümetimiz bağımsız bir kuruluş olan İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansı’nın aşının kullanıma dair verdiği onay tavsiyesini kabul etti. Aşı gelecek haftadan itibaren Birleşik Krallık genelinde erişilebilir olacak” denildi.

Aşının İngiltere tarafından onaylanmasının ardından açıklama yapan Pfizer CEO’su Albert Bourla, onayın koronavirüse karşı mücadelede tarihi bir an olduğunu belirterek “Bu onay, bilimin kazanacağını söyleyerek çıktığımız yolda uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir hedefti. MHRA’yı yaptıkları dikkatli değerlendirmelerden ve zamanında harekete geçerek Birleşik Krallık’taki insanları korumak için adım atmalarından dolayı alkışlıyoruz” diye konuştu.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da aşı programının gelecek haftanın ilk günlerinde başlayacağını ve hastanelerin aşıyı almaya hazır olduğunu söyledi. Aşılama için öncelikli grubun virüsü ağır geçirme riski olan kişiler ve aşı merkezlerine gelemeyecek olan yaşlılarla birlikte bakımevi sakinleri olacağını belirten Hancock, aşının sonraki aşamada ise 80 yaş üstü vatandaşlara ve İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personeline uygulanacağını aktardı.

İngiltere, virüse karşı yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşıdan 40 milyon doz satın almış, 10 milyon dozun bu yıl sonuna kadar kullanıma hazır olacağını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.