Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs gelişmeleri: Slovakya’da kitlesel koronavirüs testleri enfeksiyon oranını yüzde 60 düşürdü, Hong Kong kısıtlamaları artırırken Avustralya gevşetiyor

ABD’de haftalık ölüm vakalarında en yüksek sayıya ulaşıldı

ABD’de yedi günlük ortalama ölüm sayısı 2 bin 249’a ulaştı. Böylece 17 Nisan’da 2 bin 232 olan en yüksek ölüm sayısı aşılmış oldu. 

New York Times’ın veritabanına göre, ABD genelinde yaklaşık 283 bin kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede, ortalama iki hafta öncesine göre yüzde 15 artışla günde yaklaşık 200 bin vaka ortalamasına ulaşıldı ve 15 milyondan fazla toplam vaka kaydedildi. 

2 Aralık tarihinden beri günlük 100 binden fazla koronavirüs hastası hastaneye yatırılıyor. Koronavirüsün en hızlı yayıldığı ilkbahar ve yaz aylarında günlük en fazla 60 bin kişi hastaneye yatırılıyordu. 

Pfizer aylar önce Trump’a, ABD’ye daha fazla doz satmayı teklif etmiş

Almanya kökenli BioNTech firması ile ortak geliştirdiği koronavirüs aşısı şu günlerde dünya çapında büyük yankı uyandıran ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in, sözkonusu aşı henüz başarısını klinik araştırmalarda tam kanıtlayamadığı bir süreçte, Donald Trump hükümetine 100 milyon doz aşıyı 1,95 milyar dolara satmayı teklif ettiği ortaya çıktı. Ancak ABD yömetimi bu anlaşmaya yanaşmadı.

Yeni seçilen Joe Biden yönetimi daha fazla doz aşı almaya çalışırken Başkan Trump, salı günü (8 Aralık), diğer ülkelerin ABD’liler aşılanana kadar ABD’nin aşı malzemelerini alamayacağını öngören bir idari emir yayımlamaya hazırlanıyor.

Kanada’ya aşı önümüzdeki hafta ulaşacak

Kanada Başbakanı Justin Trudeau önümüzdeki hafta Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozlarının ülkeye ulaşacağını söyledi. Ancak aşılamaya başlamak için ulusal düzenleyicinin aşıyı onaylaması beklenecek. 

Trudeau, Pfizer’in aralık ayı sonuna kadar Kanada’ya 249 bin doz aşı göndereceğini söyledi. Bu, Kanada’nın şirketten sipariş ettiği altı milyon dozun sadece küçük bir kısmı. Ancak yetkililer geçen hafta, Kanada’nın yedi farklı üreticiden sipariş ettiği aşıların büyük bir kısmının önümüzdeki yılın başlarında sevk edileceğini tahmin ettiklerini söyledi. 

Aşılar için hazırlanan 14 merkez, aşının saklanabilmesi için özel soğutucularla donatıldı. Dağıtım, Kanada Halk Sağlığı Dairesi tarafından ülkenin ordusunun yardımıyla kurulan yeni bir ulusal koordinasyon organı aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Hong Kong’da yeni kısıtlamlar

Hong Kong yöneticisi Carrie Lam haftalık basın brifinginde, koronavirüs nedeniyle birtakım yeni kısıtlamalara başvuracaklarını söyledi. Salı günü başlayacak olan kısıtlamalarda akşam 6’dan sonra restoranlarda yemek yemek yasaklanacak. 

Hükümet öncesinde toplanmaları iki kişiyle sınırladı ve çoğu memurun evden çalışmasına karar verdi. Yeni kısıtlamalarla spor salonları ve güzellik merkezleri yeniden kapatılacak. Lam yeni kısıtlamaların ne zaman uygulanacağına dair ayrıntı vermedi. 

Batı Avustralya karantina uygulamalarını kaldırıyor

Avustralya’nın Batı Avustralya eyaleti, salı günü (8 Aralık) itibarıyla yolcuların Victoria ve Yeni Güney Galler eyaletlerinden giriş yapmasına izin verdi. Buna göre yolcular, gidecekleri yere vardıktan sonra karantina uygulamasına tabi tutulmayacak.  

Avustralya’da koronavirüs vakaları yeniden düşüşe geçti ve ülke normalleşmeye doğru adımlar atmaya başladı. Aylar süren ayrılıktan sonra Batı Avustralya’ya ulaşan yolcular, aileleriyle kucaklaştı.

Victoria eyaletinde bir aydan fazla bir süreden beri hiçbir yeni vaka saptanmazken Yeni Güney Galler’de son dört hafta içinde bir vaka görüldü.

Kısıtlamaların hafifletilmesinden, sadece geçen ayın sonlarında 30 yeni vaka bildiren Güney Avustralya eyaletinden gelen kişiler faydalanamayacak. Bu kişiler karantina uygulamasına tabi tutulacak. 

Slovakya’da kitlesel koronavirüs testleri enfeksiyon oranını yüzde 60 düşürdü

İngiliz araştırmacılar Slovakya’da uygulanan kitlesel koronavirüs testleri sayesinde enfeksiyon oranının bir hafta içinde yüzde 60 kadar düştüğünü söyledi. Kitlesel testler sıkı karantina uygulamaları ve birçok başka kısıtlamayla birlikte bu sonucu sağladı.

Slovakya hükümeti, işverenlerin, çalışanlarının negatif test edildiklerini kanıtlamak için bir sertifika olmadan çalışmalarına izin vermemelerini zorunlu kılarak, hızlı testlerin yüksek oranda uygulanmasını sağladı. Pozitif test edilen herkes ailesiyle birlikte karantinaya girmek zorunda kaldı. Ancak 10 günlük tecrit için maaşlarının tamamı ödendi.

Negatif sonuç çalışma izni anlamına gelse de bir aile büyüğünü ziyaret etmek veya bir öğrenci için evine dönmek anlamına gelmiyor. Slovakya’daki bu uygulamalar kısıtlamaları hafifletebilmek için uygulanmıyor, koronavirüs vakalarını bulup, izole etmek için uygulanıyor. 

Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Stefan Flasche, “Slovakya’da karantina artı kitlesel testlerin koronavirüs enfeksiyonlarında çok büyük bir azalmaya neden olduğuna dair gayet güçlü kanıtlar var” dedi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.