Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göbeklitepe’yle aynı döneme ait Sefertepe’de kazı başvurusuna bakanlıktan ret: Gerekçe ekonomik sıkıntı

İnsanlık tarihine yön veren bir kazı olarak gösterilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile eşdeğer olduğu belirtilen Viranşehir’deki Sefertepe için yapılan kazı başvurusu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek reddedildi. Sanat tarihçisi Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Sefertepe’deki arkeolojik bulguların Göbeklitepe’de de bulunduğunu ve aynı döneme ait olduklarını belirterek burada yapılacak kazıların, Göbeklitepe’nin tarihini de aydınlatacağını söyledi.

UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınan ve insanlık tarihine yön veren Göbeklitepe’nin eşdeğeri olduğu belirtilen Viranşehir’deki Sefertepe’de yapılması beklenen kazı çalışmalarına ekonomik sıkıntılar nedeniyle onay çıkmadı. Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci, geçen yıl Sefertepe’de kazı yapılması için müracaatta bulunduklarını ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ekonomik gerekçelerle kazılara onay verilmediğini belirterek, “Kazı yapılması için bir buçuk yıldır uğraşıyoruz. 2013 yılında bölge sit alanı ilan edildi ve devlet korumasında. Bölge tescillendi. Bakanlık bize yeniden kazı yapılması talebinde bulunmamızı istedi. İnşallah 2021 için kazı onayı alacağız. Göbeklitepe ile eşdeğer olduğu belirtilen Sefertepe’nin turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

Bölgede daha önce inceleme ve yüzey araştırması yapıldığını söyleyen sanat tarihçisi Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Sefertepe’de elde edilen bulguların bu bölgenin Göbeklitepe ile aynı döneme ait olduğunu ortaya koduğunu belirtti. Kürkçüoğlu, “2000 yılında bir öğrencimizin tavsiyesi ile oraya gittik ve orada sonra yapılan yüzey araştırmasında çakmak taşı, ok ve mızrak uçları bulundu. T şeklindeki dikili stelleri köylüler 1990’da fark etmişler, çıkarmak istemişler ancak çok büyük olduklarını görmüşler. Göbeklitepe’nin kazı başkanı da o dönemde gelip inceledi bölgeyi. Burada yapılacak kazı ile Göbeklitepe fotoğrafına da ışık tutulur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.