Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlendiği sırada Rus istihbarat birimleri tarafından takip edildiği ortaya çıktı

Rusya’da muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan ve geçen ağustos ayında zehirlenerek uzun bir süre tedavi gören Aleksey Navalni’nin zehirlendiği ana kadar Rus istihbarat birimleri tarafından düzenli olarak takip edildiği ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin, araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat’in raporuna dayandırdığı habere göre, 20 Ağustos’ta Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitmek üzere bindiği uçakta zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalni, zehirlendiği ana kadar uzun bir süre boyunca Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından takip edildi.

Operatörler tarafından sağlanan verileri inceleyen Bellingcat‘in yayınladığı raporda, Navalni’nin zehirlendiğinde istihbarat birimleri tarafından takip edildiği bilgisi aktarıldı. Halen Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Navalni, Bellingcat’in raporunun ardından bir kez daha, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i muhalif isimleri öldürmeye çalışmak için kamu gücünü kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmakla suçladı.

Navalni Almanya’da tedavi gördüğü sırada, muhalif liderin Noviçok adlı sinir gazı ile zehirlendiği belirlenmişti. Navalni buna ilişkin ise “Burada şaşırılacak bir şey yok. Putin’in 20 yıllık liderliğinden sonra her şey onur kırıcı. Örneğin, sağlık sistemi insanların hastane koridorlarında hayatlarını kaybedecekleri bir seviyede ise bir benzeri durumu gizli operasyonlar için de söyleyebiliriz” dedi.

Batılı hükümetlere göre Navalni’nin maruz kaldığı kimyasal saldırından Rus hükümeti sorumlu. Ancak Rus yetkililer Navalni’nin zehirlenmesiyle ilgili kendilerine yöneltilen bütün suçlamaları reddediyor.

Rus haber kuruluşu The Insider, ABD’li haber kanalı CNN ve Alman Der Spiegel dergisinin katkılarıyla yayımlanan Bellingcat raporunda ayrıca, FSB’nin Rusya’daki muhalif isimlere düzenlenen kimyasal saldırılarda somut bir rol oynadığı vurgulandı. Bu süreçte bir Alman güvenlik yetkisi de Bellingcat raporundaki ayrıntıların doğru olduğunu belirterek, Alman hükümetinin Navalni’nin zehirlenme sürecinde kimlerin yer aldığını bildiğini aktardı. 

Almanya Federal Haber Alma Servisi’nde (BND) çalışan yetkililer de Navalni’nin Noviçok adlı Rus yapımı sinir gazı ile zehirlendiğini doğrularken test bulguları, Fransa ve İsveç’teki laboratuvarların yanı sıra Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından da doğrulandı. Raporda ayrıca Rus ajanların Navalni’yi zehirleyen sinir gazını daha önce İngiltere hükümeti için casusluk yapan eski Rus askeri istihbarat subayı Sergei V. Skripal‘e karşı düzenlenen suikast girişiminde kullandıkları kaydedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.