Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’ın kabinesi şekilleniyor: Deb Haaland ülkenin ilk Amerikan yerlisi bakanı oluyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilen Joe Biden’ın kabinesi şekillenmeye devam ediyor. Kabinedeki isimler günbegün açıklanırken ABD basınında yer alan haberlere göre iki isim ilgi çekici: İçişleri Bakanı olarak seçilmesi gündemde olan Deb Haaland ve Ulaştırma Bakanlığı için aday gösterilen Pete Buttigieg.

Reuters, Joe Biden’ın, İçişleri Bakanlığı görevine New Mexico eyaletinin Demokrat temsilcilerinden Deb Haaland’ı atamayı istediğini duyurdu. Biden’ın Beyaz Saray’a girdikten sonra kendisini İçişleri Bakanı olarak ataması halinde Haaland, ülkenin ilk Amerikan yerlisi bakanı unvanını kazanacak.

Deb Haaland

Haaland’ın Norveç kökenli babası, Amerikan Deniz Piyade Kolordusu’nda görevliyken Vietnam’da altı kişinin hayatını kurtardığı için Gümüş Yıldız Madalyası (Silver Star Medal) ile ödüllendirilmiş 30 yıllık bir asker. Haaland’ın annesi ise 25 yıl boyunca Amerikan yerlilerinin eğitimi için çalışan bir donanma gazisi. Zorlu geçen çocukluk ve gençlik hayatının ardından eğitimini New Mexico Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan Deb Haaland, lisans eğitiminden sonra birkaç yıl boyunca Pueblo Salsa isimli sos üreten fabrikanın başına geçti ve kendi işini yönetti. Ardından, New Mexico’daki en büyük oyun girişimlerinden biri olan Laguna Development Corporation’un (LDC) yönetim kuruluna seçilen ilk kadın başkan oldu ve burada LDC’nin iş uygulamalarına yönelik politikalar geliştirmesine katkı sağladı.

Gelişimsel engelli bireyler için servis sağlayıcılığı yapan Haaland, 2012’de, Barack Obama’nın başkanlık kampanyasında New Mexico eyaletinin Yerli Amerikalılar için oy direktörlüğü görevini üstlendi. 2012’den 2013’e kadar da New Mexico Yerli Amerikan Grubu Demokrat Partisi’nin başkanlığını yaptı. 2014 yılında New Mexico valiliği için yarıştı ancak Cumhuriyetçiler’e yenildi. 2015 yılında iki yıllığına New Mexico Demokrat Partisi’nin genel başkanı seçilen Haaland, eyalette art arda seçim yenilgileri yaşayan Demokratlar için yönettiği başarılı bağış kampanyalarıyla dikkati çekti. 2018’in Kasım ayında yapılan ara seçimlerde ise New Mexico’da yarışı önde bitirerek, Kansas’tan seçilen Sharica Davids’le beraber Kongre’nin ilk iki Amerikan yerlisi kadınından biri oldu. Haaland, Biden’ın kabinesinde görev alması durumunda ülke genelindeki 70 binden fazla çalışanı olan bir devlet kurumunu ile Yellowstone ve Yosemite gibi ulusal parkları yönetecek. 

Biden, Ulaştırma Bakanlığı için eski rakibi Buttigieg’i aday gösterdi

Kabinede aday gösterilen bir diğer ilgi çekici isim ise, Biden’ın Demokrat Parti ön seçimlerindeki rakiplerinden ve eski South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg. Senato tarafından kabul edilmesi halinde Buttigieg, ülkenin ulaşım sistemlerini denetleyen kurumun başına geçecek ve LGBTİ olduğunu kamuoyundan gizlemeyen ilk kabine üyesi olacak.

Eğitimini Harvard ve Oxford Üniversitesi’nde tamamlayan ve yedi dil bilen Buttigieg, 2007’den 2010’a kadar McKinsey adlı yönetim danışmanlığı firmasında danışman olarak çalıştı. 2010 ile 2017 yılları arasında ABD donanmasında teğmenlik yapan Buttigieg, 2014 yılında yedi ay boyunca Afganistan’da istihbarat subayı olarak görev üstlendi.

Demokratlar adına birçok siyasi kampanyada çalışan Buttigieg, Ocak 2012’den günümüze dek South Bend’in belediye başkanlığını yaptı. 14 Nisan 2019’da düzenlediği mitingde Demokrat Parti’den 2020 seçimleri için başkan aday adaylığını açıklayan Buttigieg, ön seçimlerin ilk ayağında sürpriz bir şekilde Biden ve Bernie Sanders’ın önüne geçti. Fakat Biden’ın, Güney Carolina’da yarışın kontrolünü eline almasından sonra başkanlık adaylığından çekildiğini duyurdu ve Biden’a destek verdi. Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden’ın Buttigieg’i Ulaştırma Bakanı olarak göstereceğini açıklamasının ardından, ABD’nin en büyük LGBTİ destekçilerinden biri olan İnsan Hakları Kampanyası Vakfı’ndan (Human Rights Campaign) da Buttigeg’e destek gecikmedi. Grup yaptığı açıklamada, LGBTİ kimliği konusunda her zaman açık ve dürüst olan Buttigieg’in, ABD yönetiminde topluluklarının daha fazla temsil edilmesi için çaba göstereceği konusunda desteğini hiçbir zaman esirgemediğinin de altını çizerek karardan memnun olduğunu dile getirdi.

Seçiciler Kurulu’nun Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın başkanlık seçimini kazandığını netleştirmesinin ardından, görevini 20 Ocak’ta devralacak Biden’ın kabinesi kamuoyunda merakla bekleniyor. Kabinede yer alması beklenen diğer kişiler ise şöyle:

  • Dışişleri Bakanı – Anthony Blinken
  • Hazine Bakanı – Janet Yellen
  • Savunma Bakanı – Lloyd Austin
  • Tarım Bakanı – Tom Vilsack
  • Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı – Xavier Becerra
  • Enerji Bakanı – Jennifer Granholm
  • Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanı – Marcia Fudge
  • Gazi İşleri Bakanı.- Denis McDonough
  • İç Güvenlik Bakanı – Alejandro Mayorkas 

Geçen ay, Seçiciler Kurulu’nun Biden’ın zaferini onaylaması durumunda görevden ayrılabileceğini dile getiren Trump, Biden’ın başkanlık zaferinin Seçici Kurul tarafından da onaylanmasına rağmen görevinden ayrılmadı. Trump, 3 Kasım’dan itibaren dile getirdiği seçimlerde hile yapıldığına yönelik iddialarını Twitter üzerinden sürdürüyor.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.