Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs aşısının mimarları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’i tebrik etti: “Ülkemizde böyle araştırmacılar olmasından gurur duyuyoruz”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüse karşı geliştirilen aşının mimarları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’i tebrik ederek, Almanya’nın kendileri gibi araştırmacılara ev sahipliği yapmasından ötürü gurur duyduğunu söyledi.

Merkel, BioNTech yöneticileri Türeci ve Şahin ile video konferans aracılığıyla bir araya gelerek, kendilerini tebrik etti ve Türkiye kökenlerine de atıfta bulundu. Lisans eğitimini Leipzig Üniversitesi’nin fizik bölümünde tamamlayan ve kendisinin de bir fizikçi olduğunu belirten Merkel, böylesi bir araştırmada büyük bir sorumluluk ile yer almanın çok etkileyici olduğunu da sözlerine ekledi.

Şansölye Merkel, BioNTech araştırmacılarının proje sürecinde sergilediği inanç ve çabayı da takdir ederek, aşının bu kadar hızlı bir şekilde piyasaya sürülebilmesinin olağanüstü olduğunu belirtti. Merkel, bu başarının temelindeki motivasyonun, bilime duydukları inanç ve verdikleri destek olduğunun da altını çizdi.

Video konferansa katılan Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Federal Araştırma Bakanı Anja Karliczek de başarıyı takdir ederken Spahn, aşının Almanya’da geliştirilmesinin de ayrı bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

Toplantıya katılan Şahin, kendilerine uzun zamandır sağlanan destek olmadan bu başarının mümkün olamayacağını belirtip, hükümete desteklerinden ötürü teşekkür ederken Türeci, aşının tüm yaş gruplarında yüzde 95’ten fazla koruma sağladığını, aşının bünyedeki yan etkilerinin kaldırılabilir olduğunu ve bu yan etkilerin geçici olduğunun kanıtlandığı söyledi. BioNTech yöneticileri, geliştirdikleri aşı ve aşının programlanmasının akabinde önümüzdeki kış normal hayata dönülebileceğinin de sinyallerini verdi.

Almanya’da aşılamanın Noel tatilinden önce başlanmasının ön hazırlıkları devam ederken ilk aşamada 80 yaş ve üzerindeki kişiler ile bakımevlerindeki personelin aşılanacağı belirtildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Avrupa Birliği üyesi ülkelerde koronavirüse karşı aşılamanın 27 Aralık’ta başlayacağını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.