Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Chang’e 5: Çin’in kaya örneği toplamak üzere Ay’a gönderdiği uzay aracı Dünya’ya döndü

Çin’in Ay’ın yüzeyinden kaya örneği toplamak üzere gönderdiği uzay aracı Chang’e 5, iki haftalık görevinin ardından 16 Aralık Çarşamba gecesi dünyaya dönerek Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesine iniş yaptı.

Çin’in insansız uzay aracı Chang’e 5, 24 Kasım’da Wenchang şehrinde bulunan uzay merkezinden fırlatılmıştı. Çin medyası, 1 Aralık günü Ay’a ulaşan Chang’e 5’in çarşamba akşamı dünyaya geri dönerek İç Moğolistan’da belirlenen bir bölgeye başarıyla indiğini duyurdu. Ay’ın yüzeyinde kazılar yaparak 2 kilogram ağırlığındaki kaya örneğini Dünya’ya getirmesi beklenen Chang’e 5’in beklenen miktarda örnek toplayıp toplayamadığı ise henüz açıklanmadı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yayımladığı tebrik mesajıyla Chang’e 5’in başarıyla sona eren uzay görevini kutlarken Çin’in, uzay endüstrisi için ileriye doğru büyük bir adım attığını ve bu görevin insanlığa Ay’ın kökeni ve Güneş’in bilimsel yapısıyla ilgili büyük bir katkıda bulunacağını belirtti.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) Başkan Yardımcısı Wu Yanhua da Çin’in, Chang’e 5 ile elde ettiği verileri uluslararası işbirliği sözleşmeleri uyarınca diğer ülkelerle paylaşmayı planladığını ve elde edilen örneklerin bilimsel çalışmalar için faydalı olacağına inandığını söyledi. 

Uzay programında önemli bir aşama olarak nitelendirilen bu görev ile birlikte Çin, 44 yıl sonra ilk kez Dünya’ya kaya parçacıkları getirmiş oldu. 2019 yılında da Chang’e 4 adındaki uzay aracını Ay’ın karanlık yüzüne indiren Çin, bu görevi başarabilen ilk ülke olmuştu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.