Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da aylardır süren demokrasi yanlısı protestolara kadınların yoğun katılımı dikkat çekiyor: “Bir daha asla arka planda kalmayacağız”

Tayland’da, siyasette ve çalışma hayatında erkek egemen bir toplumda yaşamak istemediklerini belirten kadınlar, Kral Maha Vajiralongkorn ve darbeci eski Genelkurmay Başkanı ve mevcut Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı temmuz ayından beri devam eden demokrasi yanlısı gösterilere geniş bir şekilde katılıyor.

Tayland’daki protestoların önde gelen kadın aktivistlerinden biri olan Chonticha Jangrew, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, kadınlar olarak protestolara katılmaya devam edeceklerini belirterek, “Muhafazakâr bir ortamda asker bir baba tarafından büyütüldüm. Ancak kendimi özgürleştirmem gerekiyordu. Ben görüşlerimi ailemden saklamıyorum. Kabul ediyorlar ama benim için endişeliler. Burada, dikenli teli kestik ve parlamentoya olabildiğince yaklaşacağız. Geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Protestocuların çoğu gibi Jangrew de Başbakan Prayuth Chan-ocha’nın istifasını, monarşide reform yapılmasını ve ordu tarafından yazılmış anayasanın yeniden düzenlenmesini talep ediyor. 

Chonticha Jangrew

Tayland’ın ünlü aktrislerinden biri olan ve protestolara büyük destek veren Inthira Charoenpura da protestolara katılmasının ardından film kontratlarının iptal edildiğini belirtti. Monarşiye hakaret ettiği iddiasıyla cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldığını da anlatan Charoenpura “Gösteri dünyasında, kariyerini mahvetme korkusuyla kimse siyaset hakkında konuşmaya cesaret edemez. Ancak göstericiler çok cesur. Ülkemizde protesto hareketleri genellikle ölümle sonuçlanıyor ama bu sefer protestolardaki kadınlar kurban olarak neler yaşadıklarını konuşmaya cesaret ediyorlar. Henüz zaferden söz edemiyoruz ama geri dönüşü olmayan bir değişim var’’ dedi. 

Charoenpura aylardır süren protestolarda katılımcılara yemek ve gaz maskesi dağıtıyor, ayrıca aktivist gruplar için gönüllü olarak bağış topluyor. 

Inthira Charoenpura

AFP’ye konuşan bir diğer eylemci Chumaporn Taengkliang ise kürtajın suç olmaktan çıkarılması ve seks işçiliğinin yasallaştırılması gibi konular için protestolara katıldığını söylüyor. Tayland’da kürtaj yasal olmasına rağmen ancak tecavüz ve kadın sağlığıyla ilgili tehlikeli bir durumun oluşmasında uygulanabiliyor. Geçmişte pek çok kez aile içi şiddete maruz kaldığını belirten Taengkliang, “Muhafazakâr bir ailede büyüdüm ancak kürtaj, seks işçiliği gibi sorunlara karşı hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Kendimizi daha fazla duyurmalıyız, bir daha asla arka planda kalmayacağız. Her zaman en önde olmalıyız‘’ diye konuştu.

Ülkedeki protestolar, 2019 yılında düzenlenen seçimlerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen Başbakan Prayuth’un istifa etmesi ve monarşiye karşı demokratik bir anayasa oluşturulması talebiyle 2019 yılının Aralık ayında başlamıştı. 2020’nin Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs döneminde vaka sayılarının temmuz ayında azalmasıyla birlikte tekrar sokaklara çıkmaya başlayan protestocular, Avrupa’da yaşayan ve ülkesini oldukça az ziyaret eden Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth’un görevlerini bırakmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.