Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da toplu taşımada HES kodu zorunlu hale geliyor, anonim kartların kişiselleştirilmesi gerekiyor

Haber: Ali Macit & Hande Sena Kandemir

Koranavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararla zorunlu hale gelen toplu ulaşımda Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanımı, 15 Ocak 2021’den itibaren İstanbul içinde uygulanmaya başlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İstanbulkart sahiplerine gönderdiği SMS aracılığıyla da duyurulmaya başlanan uygulama, İstanbul sakinlerinin kafasında bazı soru işaretleri oluşturdu.

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre şehir içi ulaşımda HES kodu kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu genelgenin ardından İBB, toplu ulaşımda HES kodlarının kullanılabilmesi için uyum sürecinin başlatıldığını bildirdi. 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak olan karara göre, koronavirüs riski taşıyan yolcular şehir içi toplu taşıma araçlarından yararlanamayacak.

Eski anonim kart sahiplerinin yeni kart çıkartması gerekecek

Toplu ulaşımda yürürlüğe girecek olan bu uygulamayla ilgili en çok merak edilen konu anonim kart sahiplerinin ve tek kullanımlık kart almak isteyenlerin toplu taşımadan nasıl faydalanacaklarıydı. Bu konuda İstanbulkart Başvuru Merkezi Görevlisi, anonim kart sahiplerinin kartlarını, https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul adresinden kartın arkasında yer alan 6370 ile başlayan 16 haneli rakam sayesinde sorunsuzca kişiselleştirebileceklerini belirtti. Buna karşılık eski anonim kart sahipleri yeni bir kart çıkartmadan bu kolaylıktan faydalanamayacak.

Minibüs, dolmuş gibi taşıtlar için HES kodu kontrolü nasıl sağlanacak?

İETT’ye bağlı otobüs, metro, vapur gibi toplu taşıma araçlarında bulunan turnikeler HES kodu kontrolünü mümkün kılarken herhangi bir kart kullanımının mümkün olmadığı minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma araçlarının bu kontrolü nasıl gerçekleştireceğiyle ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.