Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tevfik Göksu’nun başkanlığı döneminde İstanbul-Esenler Belediyesi’ne 19 özel kalem müdürü atandı, tümü hukuka aykırı şekilde başka kurumlarda görevlendirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun belediye başkanlığını yaptığı Esenler Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda, özel kalem müdürlüğüne Göksu’nun iki dönemi boyunca 19 kişinin getirildiği, bu kişilerin müdürlüğün ardından başka yerlere sınavsız olarak atandığı ortaya çıktı.

Esenler Belediyesi’nde kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen yedi adet taşınmaz kaydedilmedi. Mali tablolarda hâlâ belediyenin kullanımında görünen bu taşınmazlar başka kurumlara tahsis edilmiş durumda.

Muhtarlıklara usulsüz para yardımı

Esenler’de ayrıca faturalar incelendiğinde hukuka aykırı şekilde her bir muhtarlığa her ay 1750 TL nakdi yardım yapıldığı, bunun da kırtasiye malzeme alımı için ödendiği saptandı. İlk iki aydaki para aktarımında fatura dahi ibraz edilmedi. Mevzuata göre eğer böyle bir ihtiyaç varsa malzemeyi belediyenin alıp dağıtması gerekiyor.

Araçlar özel işlerde mi kullanıldı?

Bir diğer tespit de araçlar konusunda. Esenler Belediyesi’nde belediyeye ait araçların kullanımının denetleneceği bir sistem mevcut değil. Bu nedenle de araçların resmi işlerde kullanılıp kullanılmadığı da bilinmiyor. Araçların tüm masrafları belediye tarafından karşılandı.

Belediyeyle ilgili en önemli tespit ise özel kalem müdürlüğünün memuriyete sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanılması oldu. Mevzuat gereği belediye özel kalem müdürlüğüne atanacak kişilerin belediyede çalışan memurlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar arasından seçilmesi esas. Dışarıdan atama yapılacaksa bu İçişleri Bakanlığı’nın iznine bağlı ve kadroya atanan müdürün bir seçim dönemi boyunca görev yapması yönetmelikte açıkça belirtiliyor. Fakat Esenler Belediyesi’nde durum böyle gelişmedi.

İki seçim döneminde 19 özel kalem müdürü görev yaptı

Bakanlık genelgesinin yayınlandığı 2009 yılından bu yana toplamda iki seçim dönemi geçirildi ve iki dönemde de belediye başkanı Tevfik Göksu’ydu. Göksu’nun başkanlık yaptığı dönemde belediye özel kalem müdürlüğüne 19 farklı kişi atandı. 

Müdürlüğe, esas yolun dışında dışarıdan kişiler atanırken bu kişiler müdürlük görevlerinin ardından belediyedeki mimar, biyolog kadrolarına, bir kısmı da başka kamu kurumlarına memur olarak getirildi. Örneğin 28 Temmuz 2016 ile 9 Ocak 2017 arasında beş ay boyunca müdür olan kişi mimar kadrosuna, 15 Aralık 2010’dan 4 Ağustos 2011’a kadar müdür olan kişi ise biyolog kadrosuna atandı. Dokuz personel görevi yaptıktan sonra başka kamu kurumlarına getirilirken sekiz müdürün atanmasında bakanlık izni alınmadı. Sözkonusu faaliyetler Sayıştay raporunda açıkça eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durum olarak tescillendi. 

Belediyede ayrıca 60 işçinin toplam 10 bin 308 günlük kullanılmamış yıllık izni olduğu tespit edilirken mevzuata aykırı şekilde sözleşmeli personelin müdür olarak atandığı ortaya çıktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.