Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un ilçe belediyelerinde liyakatsizlik diz boyu: Üniversite mezunu olmayan müdürler, sınavsız memur yapılanlar, lise mezunu eğitmenler

Sayıştay raporlarında İstanbul’un ilçe belediyelerindeki liyakatsizlik ve hukuksuz atamalar gün yüzüne çıktı. Öyle ki bir kadroya iki kişinin atandığı belediye de var, çalışmayanları kadroya alan da; özel kalem müdürlüğüne atanan kişiyi sınavsız şekilde bir günde görevlendiren belediye de var, eğitmen kadrosuna lise mezunu kişileri atayan da. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun belediye başkanlığını yaptığı Esenler Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda, özel kalem müdürlüğüne Göksu’nun iki dönemi boyunca 19 kişinin getirildiğini, bu kişilerin müdürlüğün ardından başka yerlere sınavsız olarak atandığını haberleştirmiştik

Belediyelerde liyakat usullerine uymadan yapılan atamalar Esenler Belediyesi ile sınırlı değil. Tuzla Belediyesi’nde de yine Esenler’de olduğu gibi özel kalem müdürlüğü, memurluğa sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanıldı. 2015 yılından bu yana belediye başkanlığını görevini yürüten Şadi Yazıcı‘nın özel kalem müdürlüğüne beş yılda 16 farklı kişi atandı. Bu atamaların tamamı açıktan atama yoluyla yapılırken dokuz kişi çok kısa bir süre sonra diğer kamu kurumlarına geçirildi, altı kişi de belediye içinde farklı pozisyonlara getirildi.  

Bir kadroya iki atama

Eyüpsultan Belediyesi’nde de son 11 yılda özel kalem müdürlüğüne 13 kişi atanırken mevzuata aykırı şekilde, müdür kadrosu sayısı aşıldı, liyakat ve eşitlik ilkeleri gözetilmedi. Bunların yanı sıra, Eyüpsultan’da bazı müdürler pasif pozisyonda tutulurken, onların yerine mevzuata aykırı şekilde vekaleten başka isimler atandı.  Yani dolu olmasına rağmen, bir müdürlüğe iki kişi atanmış oldu. Bu müdürlükler, Sayıştay raporunda Hukuk İşleri Müdürlüğü ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak açıklandı.

Eyüpsultan’da ayrıca, görev yapan bir başkan yardımcısının, lise mezunu olmasına rağmen başkan yardımcılığı kadrosuna atandığı ortaya çıktı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bir belediye başkan yardımcısının en az 10 yıllık hizmet yapması ve üniversite mezunu olması şart. Belediyede bunun dışında muhasebe sertifikası olmayan biri de muhasebe yetkilisi olarak görev yapıyor.

Üniversite mezunu olmayan müdürler atandı

Fatih Belediyesi’nde de yine özel kalem müdürlüğüne Temmuz 2013’te getirilen biri, iki ay sonra görevinden alınarak Mali Hizmetler Müdürü olarak atandı. Özel kalem müdürlüğü görevinde sadece 23 gün kalan başka birinin Emlak ve İstimlak Müdürü, mühendis olarak görev yapan birinin görevde sadece 14 gün kaldıktan sonra Fen İşleri Müdürü, 22 gün görev yapan bir kişinin de Şehircilik Müdürü olarak, sınavsız şekilde atandığı ortaya çıktı. 

Fatih Belediyesi’nde Sosyal Yardım İşleri ve Çevre Koruma ve Kontrol müdürlerinin üniversite mezunu olmadığı ve sınavsız olarak atandıkları da Sayıştay raporlarında yer aldı. Belediyede programcı kadrosunda çalışan iki personelin, mevzuatta belirtildiği şekliyle yabancı dil şartını karşılayamadığı saptandı. Bunların dışında bazı şef kadrolarına da herhangi bir sınav yapılmadan atamalar yapıldı. 

Mevcutta çalışmayanlar kadroya alındı

Gaziosmanpaşa’da da durum farklı değil. İdare tarafından ataması yapılması gereken bazı kadrolara fiili görevlendirmeler yapılırken dört kişinin yine özel kalem müdürlüğüne atandıktan sonra başka yerlerde memur olarak görevlendirildikleri ortaya çıktı.

Gaziosmanpaşa’da ayrıca, 38 şef kadrosundan sadece altı kişinin yönetmeliğe uygun olarak atamasının yapıldığı Sayıştay tarafından açıklandı. 32 kadroya ise atama yapılmadı ve 32 adet kadro boş olmasına rağmen mevcutta çalışmayan ancak unvanı şef olarak tanımlanan 37 kişinin olduğu tespit edildi.  

35 eğitmenin 29’unun lise mezunu olduğu belediye

Güngören Belediyesi’nde eğitmen olarak istihdam edilen sözleşmeli personelden 35’inin eğitmen kadroları için gerekli olan şartları taşımadıkları yine Sayıştay raporları sayesinde ortaya çıktı. Öyle ki söz konusu personelden 29’u lise mezunu, beşi ön lisans mezunu, altısı da lisans mezunu. Ayrıca eğitmen kadrosundaki 40 kişi içerisinde eğitimle ilgili alanlardan mezun olan sayısı sadece beş. Kalan 35 kişi herhangi bir şekilde pedagojik formasyon eğitimi almadı ve herhangi bir görev tanımı yapılmadı. 

Usulsüz atamalarla ilgili bilgiler bununla da sınırlı değil. Sözkonusu 40 personelin yaptıkları işler incelendiğinde sadece dördünün eğitmenlik işleriyle ilgili görevlendirildiği, diğer 36 kişinin ise büro, sekreterlik, evrak işlerinde çalıştığı ortaya çıktı. 

Bir gün sonra sınavsız şekilde atandı

Kağıthane Belediyesi’nde ise dolu olan beş müdürlüğe yeni kişiler atandı. Yine özel kalem müdürlüğüne atanan bir kişi beş gün sonra sınavsız şekilde memur olarak tekniker kadrosuna geçirildi. Bu alandaki rekor da yine Kağıthane Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğüne 4 Nisan 2017’de atanan bir kişinin 5 Nisan 2017’de, yani bir gün sonra memur olarak mühendis kadrosuna atanması oldu. Özel kalem müdürlüğüne atandıktan sonra başka görevlere getirilen dört kişi daha var. Bu kişilerden biri Çekmeköy Belediyesi’nde göreve getirildi, yani bu yolla belediyeler arası geçiş de mümkün.

Pendik Belediyesi’nde de 2015 yılından bu yana özel kalem müdürlüğü kadrosuna 28 farklı kişi atandı, yalnızca iki tanesi devlet memurları arasından seçildi. Bu personelden beşinin kısa süre sonra diğer kamu kurumlarına naklen ataması yapıldı, iki kişi istifa etti, 21 kişi de kurum içinde başka görevlere atandı.

Maltepe Belediyesi’nde ise önceki dönemden başlamak üzere beş farklı kişi atandı ve yine aynı şekilde bu kişiler de müdürlüğün ardından başka kadrolarda görevlendirildi.

Bu durum CHP’li belediyelerin bazılarında da yaşandı. Kartal Belediyesi’nde programcı ve çözümleyici kadrolarına sözleşmeli personel atandı, memuriyete geçirilen 17 kişinin programcı ve çözümleyici kadroları için gerekli olan dil şartlarını taşımadığı öğrenildi.

Şişli Belediyesi’nde ise bazı müdür kadroları dolu olduğu halde başka bir memur kadroya vekalet ettirildi ve vekalet ettirilen memur, harcama yetkilisi olarak görev yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.