Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihi TRT İstanbul Radyosu boşaltılıyor – HABER-SEN: “Binalarımızı vermeyeceğiz”

Haber: Hande Sena Kandemir & Fazıl Alp Akiş

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) bugün, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye kararı alınan TRT İstanbul Radyosu’nun Harbiye’deki binası önünde açıklama yaptı. HABER-SEN üyeleri, tahliye kararının altında “birilerinin çıkarları olduğundan” şüphe ettiklerini dile getirdi. 

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun Ulus Yerleşkesi ve Harbiye’deki tarihi İstanbul Radyosu binası “depreme karşı dayanıksız” olduğu gerekçesiyle boşaltılmaya başlanıyor. Boşalan binalarda çalışanlar, TV8’den kiralanan geçici binalara taşınacak. 

“Randevu taleplerimiz reddedildi”

KESK’e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tahliye kararıyla ilgili sorularını TRT Genel Müdürlüğü’ne yönelttiklerini ama ne sorulara bir yanıt alabildiklerini ne de randevu taleplerinin kabul edildiğini söyledi.

Çürük raporlarını görmeyi talep eden HABER-SEN, esas kaygılarının binaların farklı amaçlar için kullanılmak üzere tahliye edilmesi ihtimali olduğunu belirtti. TRT İstanbul Radyosu 2000 yılında otel yapılmaya çalışılmış, ardından 2012 yılında Birleşmiş Milletler’e verilmek istenmişti.

Güçlendirme sonrası tarihi binaya geri dönülecek mi?

“Daha önce de binalarımıza sahip çıktık, şimdi de onları vermeyeceğiz” diyen TRT HABER-SEN emekçileri, binanın tarihi ve sosyal anlamına dikkat çekerek, TRT yönetimini süreci şeffaf bir şekilde yürütmeye çağırdı.

İstanbul Radyosu 1927’den beri yayında

İstanbul Radyosu 6 Mayıs 1927 tarihindeki ilk anonsuyla yayın hayatına başladı. 1945 yılında radyonun stüdyo ihtiyacını karşılamak üzere Harbiye’de bir radyoevi inşa edilmesine karar verildi. Dünyada radyo binası olarak tasarlanıp inşa ettirilen sayılı örneklerden biri olan binanın açılışı, 1949 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün açılış konuşmasıyla gerçekleşti. 

1964 yılında özel bir yasayla kamu yayıncılığı yapmak için Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kuruldu. Böylelikle, TRT’nin kuruluşundan önce, ilk kez Türk Telsiz Telefon A.Ş.’ye bağlı olarak gerçekleştirilen radyo yayınları 1964’te TRT çatısı altında toplandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.